Obrenovac, 22.02.2019

ETO TI SAD


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 11.02.2018.
Banke ipak imaju pravo na provizije za kredit!

Foto:Shutterstock


´╗┐

Banke imaju pravo da naplate troškove obrade kredita. I to po osnovu Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Zakona o bankama i po osnovu ugovora koje su potpisale sa klijentima.

Ovu informaciju obelodanio je Veroljub Dugali─ç, generalni sekretar Udru┼żenja banaka Srbije. On je, reaguju─çi na navode udru┼żenja bankarskih klijenata da Zakon o obligacionim odnosima izri─Źito dozvoljava bankama naplatu samo kamate na odobren kredit, istakao da taj propis ne zabranjuje naplatu drugih troškova.

- U nedavnoj presudi Apelacionog suda i saopštenju pojedinih udru┼żenja gra─Ĺana se navodi da, na osnovu Zakona o obligacionim odnosima, banka nije imala pravo da napla─çuje naknade sem kamate, i poziva se na ─Źlan 1065. Me─Ĺutim, taj ─Źlan ne zabranjuje naplatu drugih troškova. Sud nije uzeo u obzir da se ve─ç u slede─çem ─Źlanu tog zakona, 1066, precizira da se ugovorom o kreditu utvr─Ĺuje iznos, kao i uslovi davanja, koriš─çenja i vra─çanja zajma - pojašnjava Dugali─ç.

Na pitanje da li ─çe banke, s obzirom na dve pravosna┼żne presude u korist klijenata, i dalje nastaviti da napla─çuju ove troškove obrade, Dugali─ç odgovara potvrdno.

- Zašto bi banke odustale od toga, kada rade po zakonu - ka┼że Dugali─ç, napominju─çi da praksa naplate troška obrade kredita u našoj zemlji ne odudara od prakse zemalja u okru┼żenju i u zemljama EU.

NBS nije osporila napla─çivanje naknade

Neta─Źna je informacija da je Narodna banka Srbije navodno zabranila bankama da napla─çuju naknade.

- NBS se u julu 2017. godine obratila bankama sa predlogom da se standardizuje na─Źin naplate tih troškova, a ne sa bilo kakvim zahtevom. NBS nije osporila bankama pravo da napla─çuju provizije - istakao je Dugali─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE