Obrenovac, 10.04.2020

SADA SMO NA 18. MESTU


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 26.02.2019.
Srbija napredovala na listi evropskih zdravstvenih sistema

Foto:Shutterstock
Prema najnovijoj rang listi Evropskog zdravstvenog sistema koja je objavljena juče, od 35 zemalja - Srbija se nalazi na 18. mestu i napredovala je u odnosu na prethodnu godinu za dve pozicije.

Pre pet godina Srbija se nalazila na začelju te liste koja se pravi na osnovu 48 pokazatelja, među kojima su dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima, ishodi lečenja, koliki su obim i područje usluga, kao i prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović kaže za RTS da je ovo veliki rezultat i da se 18. mesto na rang listi od 35 zemalja smatra značajnim napretkom.

Prema njenim rečima, iza nas je ostalo 14 zemalja Evropske unije – Portugalija, Italija, zemlje regiona koje su bile ispred nas Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija.

Inače, prva na listi sada je Švajcarska koja je nasledila Holandiju koja godinama unazad ima najbolji zdravstveni sistem, a poslednja je Albanija.

Jovanovićeva je istakla da je jedan od značajnih rezulata za nas taj što smo postigli vodeće mesto u regionu, što je bio i naš veliki cilj.

- Najveći pomaci su napravljeni u dostupnosti zdrvstvene zaštite, u skraćenju lista čekanja, u veoma efikasnom informacionom sistemu u korišćenju e-recepta, u smanjenju korišćenja antibiotika - rekla je direktorka "Batuta".

Ukazala je da i dalje treba da radimo na unapređenju preventivnih pregleda koji doprinose smanjenju smrtnosti od malignih bolesti, kao i na smanjenju nezaraznih bolesti.

Ponovila je da je napredak Srbije na listi evropskih zdravstvenih sistema rezultat svih zdravstvenih radnika i saradnika koji rade u sistemu zdravstvene zaštite.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE