Obrenovac, 19.09.2019

OYF - Uređenje pešačkog mosta u Stublinama(FOTO,VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2017
U okviru Fonda za komšijske inicijative ove godine je obezbeđena finansijska podrška za 12 projekata u ukupnoj vrednosti od skoro 500.000 dinara

Foto:lokalnenovine.rs
Fondacija za mlade Obrenovca zajedno sa partnerima iz Građanskih inicijativa i Youth Build Srbija  ove godine je pokrenula jedan potpuno novi program za finansiranje malih projekata i lokalnih inicijativa u Obrenovcu pod nazivom Fond za komšijske inicijative. Cilj ovog programa je da građani zajedničkim snagama stvore nešto novo, poprave ili ulepšaju svoje okruženje, a samim tim neguju duh zajedništva i lepih komšijskih odnosa.

U okviru Fonda za komšijske inicijative ove godine je obezbeđena finansijska podrška za 12 projekata u ukupnoj vrednosti od skoro 500.000 dinara. Nakon postavljanja novih obruča na košarkaškom terenu u Bariču, danas je realizovan projekat rekonstrukcije pešačkog mosta u blizini osnovne škole u Stublinama na inicijativu neformalne grupe Inicijativa mladih Stubline.

Ove godine za finansijska sredstva apliciralo je 20 projekata od kojih je pet članova selekcionog odbora izabralo 12 po određenim kriterijumima.

" Kada su u pitanju kriterijumi imali smo pet kriterijuma, to su jasni ciljevi i mogućnost realizacije te ideje, dobrobit za zajednicu, opravdanost utrošenog novca, kreativnost i originalnost. Bili smo jako zadovoljni što je 40 procenata projekata iz seoskih mesnih zajednica jer mislimo da je jako važno da se mladi iz seoskih mesnih zajednica motivišu. Mi ćemo što se tiče komšijskih inicijativa  i sledeće godine nastaviti ovaj program i ideja nam je da taj fond uvećamo i da podržimo što veći broj inicijativa sugrađana." - rekla je Jelena Ivković, koordinatorka Fonda za komšijske inicijative.

" Nama su fokus bile komšije, zato što mislimo da su oni najupućeniji jedni na druge i da možda najbolje mogu da prepoznaju šta je ono što nedostaje u okruženju u kom žive i da upravo zbog toga oni mogu da daju najbolje ideje šta može da se uradi. Mislim da su Stubline odličan primer, ova ideja nam se jako dopala jer su to bili mladi ljudi koji su se skupili i prepoznali da treba da srede jedan most u selu." - izjavila je Bojana Ašković, koordinatorka za komunikacije.

Inicijativa mladih Stubline je za realizaciju projekta uređenja pešačkog mosta tražila 12 000 dinara što je pokazatelj da se i sa malo novca mogu uraditi neke značajne stvari. Nakon uklanjanja korova i žbunja koje je bilo oko celog mosta, krenulo se sa betoniranjem  oštećenih delova i sređivanjem i farbanjem ograde. Mostić u Stublinama dobio je potpuno novi izgled i zablistao nekim novim sjajem na radost i meštana i realizatora projekta.

"Ogroman broj dece koristi ovaj most u toku školske godine jer im je to najkraći put do škole. Okolina mosta je bila obrasla korovom, kao i sam most, ograda je korodirala i bila je sklona propadanju tako da je bilo neophodno farbanje, dok je staza ispod mosta bila u rupama. Videli smo konkurs Fondacije za mlade, napisali projekat, imali smo njihovu pomoć na svakom koraku i zahvaljujemo im se zbog toga." - rekao je Nenad Jakovljević, lider Inicijativa mladih Stubline.

Mladi iz Stublina pokazali su kako se uz malo dobre volje, truda i sloge može uraditi nešto korisno i lepo u svojoj okolini, a i poslali poruku mladima da se organizuju i doprinesu poboljšanju uslova života u svom okruženju. 

Fondacija za mlade Obrenovca sledećeg vikenda nastavlja dalju realizaciju svojih projekata i najavljuje tokom godine još jedan konkurs namenjen neformalnim grupama, a ovoga puta finansijsku podršku dobiće omladinske ideje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE