Obrenovac, 17.02.2019

Obrenovčani na FIĆA FESTU u Kragujevcu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 23.06.2018
Među brojnim fićama koje su njihovi vlasnici ponosno provozali ulicama Kragujevca našao se i jedan fića iz Obrenovca, vlasnika Duška i Daliborke Jakovljević

Foto:lokalnenovine.rs/Daliborka
U Velikom parku u Kragujevcu, pored fontane „Ranjenik“, održan je XIV „Fića fest“. Manifestaciju je organizovao Klub ljubitelja Fića iz Kragujevca, u saradnji sa Gradskom turističkom organizacijom „Kragujevac“.

Manifestacija je dobila karakter regionalne, jer ljubitelji i vlasnici fića stižu iz cele Srbije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije i Švajcarske, a ove godine je bilo izloženo osamdeset automobila marke "Zastava 750", popularno nazvane "fića".

Među brojnim fićama koje su njihovi vlasnici ponosno provozali ulicama Kragujevca našao se i jedan fića iz Obrenovca. Duško i Daliborka Jakovljević krenuli su iz Obrenovca put Kragujevca u sedam sati, svojim starim lepotanom koji je proizveden davne 1979. godine. Na ovakvoj manifestaciji učestvuju prvi put, ali obzirom na utiske koje nose sa današnjeg dešavanja planiraju da učestvuju i na svakom narednom okupljanju ljubitelja kultnih četvorotočkaša. Žele da napomenu da je društvo odlično, da je manifestacija odlično organizovana, a da samo okupljanje vozača fića podrazumeva druženje, kao i neizostavnu  razmenu saveta kako da se vremešni lepotani na najbolji način opreme i održavaju. Najveći utisak na porodicu Jakovljević  ostavio je defile ulicama Kragujevca, u kom su učestvovali i koji ih je vratio u neka prošla, možda lepša vremena, uz ovacije i pozdrave brojnih Kragujevčana koji su oduševljeno ispratili defile fića kroz grad.

Kultno Zastavino vozilo, u junu 2015. proslavilo je 60 godina od silaska sa fabričke trake, a ne proizvodi se već 30 godina, pa ga vlasnici popravljaju i dorađuju, uglavnom ručno, snalazeći se za delove. Na ovim okupljanjima mogu se videti fiće svih modela, generacija i boja, sa najraznovrsnijim, originalnim, idejnim rešenjima, primenjenim na karoserije i motore. U svetu nije poznato da se neko vozilo u nepromenejnom obliku vozi više od 60 godina, obzirom da savremene kompanije uglavnom jednom godišnje prave nove modele, da bi udovoljili potrebama potrošačkog društva. Ali slogan za ovo večno vozilo glasi „Fića se voli, sve ostalo se vozi“.

Ideja ove manifestacije je da se sačuva uspomena na auto, koji je prozvan “nacionalnom klasom”, o kome su snimani filmovi, i koji je obeležio čitav jedan indutrijski, ali i društveni period u istoriji pre svega Kragujevca, ali i cele bivše Jugoslavije. Fića je danas svojevrsna atrakcija na putevima u zemlji i širom Evrope. Budi uspomene velikog broja građana na prvi porodičan auto Jugoslovena. Vlasnici "fića" su pokazali da prva ljubav zaborava nema i da su mnogi od njih nostalgično vezani za svoja vozila.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE