Obrenovac, 21.09.2019

Velikogospojinski dani u Grabovcu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 24.08.2017.
Nedelja, 27. avgust i ponedeljak 28.avgust
Na praznik Velika Gospojina, 28. avgusta u Grabovcu se organizuje tradicionalni velikogospojinski vašar. Tradicija koja je bila prekinuta nekoliko godina ponovo je nastavljena na radost meštana ovog sela, ali i šire, jer je ovaj vašar nekada nadaleko bio čuven. 

Sa željom da se tradicija nastavi i sačuva i ove godine će 27. avgusta u 19 časova biti organizovan kulturno umetnički program koji će obuhvatati nastup kulturno umetničkih društava, a svoje majstorije okupljenima će prezentovati i mali majstori karatea, Karate kluba"FENIKS". Kao i svake godine predstavnici Mesne zajednice Grabovac podeliće paketiće mališanima koji u septembru polaze u prvi razred.

 

Na sam dan Velike Gospojine, 28. avgusta biće održana fijakerijada. Defile fijakera zakazan je za 9:30 časova, dok će takmičarski deo početi u deset sati. Ova fijakerijada tradicionalno okuplja veliki broj uzgajivača i zaljubljenika u konje i konjički sport.

 Konji i konjički sport su neizostavni deo naše tradicije, a vožnja fijakerima je stari običaj, u kojoj su, kako objašnjavaju etnolozi, učestvovali članovi porodica, i mladi i stari, kako bi simbolizovali jedinstvo i slogu.

U Srbiji prvi fijaker upregnut je pred konakom Jevrema Obrenovića u Šapcu, tadašnjeg gospodara šabačke nahije i brata kneza Miloša Obrenovića.

Gospojinski dani, kao i svake godine, biće organizovani uz podršku  Gradske opštine Obrenovac.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE