Obrenovac, 22.10.2019

ŠKOLARCI POČELI DA UČE O ŠTEDNJI, KARTICAMA, PRIHODIMA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2018.
Finansijska pismenost i zvanično ušla u škole

Foto:Printscreen
Finansijska pismenost i zvanično je ušla u škole, a prvi čas je održan u beogradskoj školi "Drinka Pavlović". O osnovnim finansijskim pojmovima učiće oko 15.000 mališana u 34 škole i osam predškolskih ustanova u Srbiji. Tokom prve godine finansijska pismenost planirana je od prvog do četvrtog razreda.

Prihodi i rashodi, lični budžet, štednja – samo su neki od pojmova s kojima su se učenici susreli već na prvom času. Zbunjenosti nije bilo, ali jeste predznanja.

"Provučemo karticu kroz jednu mašinu i unesemo pin i onda te pare koje imam u kartici, kao da sam platio", priča jedan učenik.

Pitanja imaju napretek, kažu učitelji.

"Mislim da će im sve biti zanimljivo, oni meni čak i pokazuju interesovanje za devize. Za neku priču kartica, novca, kako da troše", ističe Ljiljana Novković, učiteljica OŠ "Drinka Pavlović".

Finansijska pismenost se uvodi u škole od prošle godine. Za sada nije poseban predmet, već se uči na svim časovima. Znanje treba đacima da posluži praktično, a jedine ocene biće na Pisa testiranju.

Do sada su rezultati bili najlošiji iz logičkog zaključivanja, ali i praktične primene npr. novca.

"Finansijska pismenost nije najvažnija sama po sebi, ali jeste kada je ukomponujemo sa drugim sadržajima, kada govorimo o razvoju preduzetničke misli i ideje, kada govorimo o dualnom obrazovanju, visokoškolskom obrazovanju", objašnjava Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Finansijsku pismenostu uče osnovci u nižim razredima. Učitelji su prošli posebnu obuku kako bi finansije lakše približili najmlađima. Do sada tek njih hiljadu. Dogodine se očekuje da ih bude više i da o finansijama uče deca u svim školama u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE