Obrenovac, 29.02.2020

JASAN ZAHTEV FARMACEUTA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2019.
Između apoteka bar 200 metara

Foto:Printscreen
Predstavnici više od 1.500 državnih i privatnih apoteka okupljenih u nekoliko udruženja, uz podršku Farmaceutskog fakulteta Srbije i Saveza apotekarskih udruženja Srbije (SPAS), uputili su apel Vladi i Skupštini Srbije da, prilikom usvajanja, u Zakon o apotekarskoj delatnosti uvrste i izostavljenu odredbu na kojoj udaljenosti od postojećih sme biti otvorena nova apoteka.

Ranijim predlogom bilo je predviđeno da se apoteke mogu otvoriti na 300 metara razdaljine i 4.000 stanovnika koji gravitiraju ka jednoj apoteci. Taj kriterijum je kasnije smanjen na 200 metara, a onda izbačen iz finalnog predloga zakona koji je otišao u Skupštinu.

- Ovakva odredba predložena je po ugledu na druge evropske zemlje kako bi se sačuvali održivost i kvalitet rada apoteka koje posluju u strogo regulisanim uslovima, kao što su od države propisane cene lekova i marže - kažu u SPAS. - U većini evropskih zemalja uređen je broj apoteka po demografsko-geografskim kriterijumima i broju stanovnika - na udaljenosti od 250 do 500 metara i na 4.200 stanovnika po apoteci, u proseku.

Prema standardima koji se primenjuju u zemljama EU, navode iz SPAS, optimalan broj apoteka u Srbiji je oko 1.800, a procenjuje se da ih trenutno radi oko 3.900. Prema podacima SPAS samo u poslednje dve godine otvoreno je 900 novih apoteka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE