Obrenovac, 10.04.2020

FAKULTETI PRED IZAZOVOM


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 27.02.2019.
Uskoro počinje novi ciklus akreditacije za obrazovne ustanove

Foto:Profimedia
Novi ciklus akreditacije za studijske programe i fakultete počinje 1. marta, a obrazovne ustanove kojima akreditacija ističe čeka veoma obiman posao. Fakulteti se uveliko pripremaju, a spremna je i Komisija za akreditacije i proveru kvaliteta (KAPK).

Dobijanje akreditacije, inače, uslov je da fakultet može uopšte da radi. A da bi je dobio, fakultet mora da ispunjava čitav niz uslova - kvalitetan nastavnički kadar, dobri programi, odgovarajući prostor za rad... Važno je i učešće u projektima i na međunarodnim konferencijama. I sve to obrazovna ustanova mora da dokaže prilažući dokumentaciju, koja je vrlo obimna.

- Pripreme za novi ciklus akreditacije po novim pravilima su završene - kaže za "Novosti" Neda Bokan, predsednica KAPK. - Nacionalni prosvetni savet usvojio je pravilnike kojima se ovaj proces poboljšava.

Pripreme za akreditaciju u punom su jeku na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Ovaj fakultet treba da podnese dokumentaciju za čak 88 studijskih programa na različitim vrstama i stepenima studija: osnovne akademske studije, master akademske studije, specijalističke akademske studije, doktorske akademske studije, osnovne strukovne studije i master strukovne studije.

Na fakultetu tvrde da su - spremni.

- Proces sveobuhvatne i detaljne pripreme dokumentacije za akreditaciju uveliko traje i u finalnoj je fazi - kaže prof. dr Rade Doroslovački, dekan ovog fakulteta. - Priprema dokumentacije se kod nas sprovodi uz pomoć softvera koji je za ove potrebe specijalno razvila naša IT služba. Ovaj softver omogućava da se na mnogo jednostavniji način mogu pratiti svi parametri. Da nemamo ovakav softver, teško bismo uspeli da za kratko vreme pripremimo dokumentaciju za akreditaciju ukupno 88 studijskih programa i akreditaciju Fakulteta.

Dokumentacija koju obrazovna ustanova treba da podnese veoma je obimna. Primera radi, za svakog asistenta i profesora na svakom studijskom programu potrebno je skenirati po tri diplome - diplomu osnovnih studija, magistarskih i doktorskih. Zatim, podneti dokumentaciju o prostoru u kome ustanova radi, razne izveštaje, opšte akte fakulteta...

Profesor ETF u penziji i član Nacionalog saveta za visoko obrazovanje Miodrag Popović kaže da su papiri koje fakulteti treba da popune sređeni.

- Na sednici NPS usvojili smo tri pravilnika koji treba da se primenjuju, a i uputstva su popravljena. Fakulteti koji su uređeni neće imati problema - uveren je Popović.

Istovremeno, predsednica KAPK Neda Bokan apeluje na visokoškolske ustanove da im dokumentacija bude konzistentna.

- Dešavalo se da dobijemo listu nastavnika na jednom studijskom programu i drugu listu sa svim nastavnicima na fakultetu i da se te dve liste ne poklapaju - kaže Neda Bokan.

Akreditacija se, inače, dobija na sedam godina, s tim što se u četvrtoj godini radi spoljašnja evaluacija.

PROMENE U IZBORU KOMISIJE

Neda Bokan rekla je na sednici Senata Univerziteta da su napravljene izmene kada je u pitanju recezentska komisija.

- Pre su se dva člana te komisije birala tajno, a sada se biraju javno - pojasnila je Neda Bokan. - Recezentska komisija ima pet članova - tri određuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje, jedan član je predstavnik privrede, a jedan je predstavnik studenata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE