Obrenovac, 21.05.2019

FAKULTETI U SRBIJI NIKAD NISU BILI PRAZNIJI!


Izvor: Informer,Lokalne novine | Obrenovac, 29.09.2018.
Ove godine čak 2.000 brucoša manje

Foto:Tanjug
Na fakultete u Srbiji ove godine se upisalo čak 2.000 brucoša manje nego lane, čime je nastavljen trend koji traje već godinama! Samo na Beogradskom univerzitetu, gde je broj novih studenata manji za 1.129 nego 2017, ostalo je 2.386 praznih mesta, pa je uveden i treći upisni rok.

Stručnjaci kažu da su uzroci naglog smanjenja broja akademaca pad nataliteta, slabija popularnost fakulteta kod novih generacija, ali i činjenica da mladi Srbi sve češće studiraju u inostranstvu. Uz sve to, neki fakulteti su znatno popularniji od drugih, pa bi tako većina dece želela da studira medicinu, IT, marketing ili menadžment, dok je na poljoprivrednom, pravnom, ekonomskom i filološkom ostao veliki broj praznih mesta.

Pad interesovanja

Pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Bojan Tubić istakao je za Informer da su mladi shvatili da fakultet nije garant dobre zarade i zbog toga ne jure po svaku cenu indeks.

- Veliki broj dece uopšte ne želi da upiše fakultet, jer već posle srednje škole pronađe dobro plaćen posao. Zamislite bilo koga ko završi neku školu za IT tehnologije, on odmah počinje da radi za visoku platu i fakultet mu praktično i ne treba. Kada smo uvodili dualno obrazovanje, nama i jeste bio cilj da se đaci već u srednjim školama upoznaju sa onim što će raditi u budućnosti i da odmah posle mature mogu da se zaposle - objasnio je Tubić i dodao da je i pad nataliteta uzrok manjeg broja kandidata na prijemnim ispitima za fakultete.

Prorektor za nastavu na Univerzitetu u Beogradu profesor dr Nada Kovačević ne krije da je broj brucoša značajno manji nego ranije, a kao razlog navodi činjenicu da su neki fakulteti mnogo popularniji od drugih.

- Do 28. septembra će trajati treći ispitni rok, u kome imamo čak 2.386 slobodnih mesta, od čega 725 budžetskih i 1.661 samofinansirajuće. To jasno govori da i ove godine imamo manje studenata. Iz godine u godinu sve je manje maturanata, pa samim tim i potencijalnih brucoša. Veliki broj dece ide na studije u inostranstvo, ali ima i onih koji prosto ne žele da nastave školovanje. Bitan faktor je i razlika u popularnosti fakulteta, jer svi žele na medicinu, marketing, menadžment, IT, pa drugi fakulteti ostanu prazni - ističe Kovačevićeva.

Uspešni u inostranstvu

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da mladi poslednjih godina masovno odlaze na studije u inostranstvo i da je zato manje brucoša na našim fakultetima.

- Naši đaci lako upisuju koledže u Americi, pogotovo ako su uspešni u nekom sportu, poput veslanja, košarke ili odbojke. U tim slučajevima oni dobijaju pune sportske stipendije i na taj način olakšavaju roditeljima troškove studiranja u inostranstvu. Što se tiče Evrope, najveći broj njih odlazi u Francusku, Španiju i Englesku. Kako su veoma ambiciozni i talentovani, naši učenici se svim snagama bore da završe fakultet, pa kasnije bez problema nalaze i poslove - kaže Jankovićeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE