Obrenovac, 12.08.2020

Obrenovački festival rakije u SKC-u


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 01.11.2017.
U četvrtak, 2. novembra, od 12 do 15 časova, u prostorijama Sportsko-kulturnog centra održaće se deveti po redu festival rakije

Foto:lokalnenovine.rs
Svi oni koji se bave proizvodnjom ovog alkoholnog pića, imaće priliku da se okupe i takmiče na festivalu rakije u Obrenovcu. Za organizaciju ovog događaja zadužen je list "Obrenovačka hronika", a očekuje se veliki broj učesnika, kako iz Obrenovca, tako i iz okolnih gradova.

"Ovo područje je pogodno za voćarsku proizvodnju, a samim tim i za proizvodnju žestokih alkoholnih pića, odnosno rakija. Naravno da je područje Obrenovca najpoznatije po proizvodnji rakije od šljive, nakon koje slede sve druge voćne rakije. Ove godine niko od proizvođača se ne može pohvaliti nekim dobrim rodom voća, niti dobrim količinama rakije, zato što je dugotrajni sušni period uzeo danak i stvarno se na prste mogu izbrojati oni koji su imali zavidan rod voća, " kaže Dragan Lazarević, organizator festivala rakije.

Posle devet godina kako se festival organizuje u našem gradu, podaci govore da je kvalitet rakije neuporedivo bolji u odnosu na prvi put. Ono što je karakteristično za ovu godinu jeste činjenica da će čuvene šljivovice biti vrlo malo.

"Dosta bolji rod je kajsije i kruške i očekuje se dosta dobar rod dunje. Tako da će rakije u svakom slučaju biti. Naime, kvalitet rakije u mnogome zavisi od kvaliteta voća koje se stavlja na vrenje i ovo što imamo neće biti nekog posebnog kvaliteta. Da podsetimo sve one koji se bave proizvodnjom rakije na to da je pečenje rakije samo prvi korak, a dobroj rakiji je sve ostalo kasnije nadgradnja, proces odležavanja mora biti krajnje korektan, da bismo dobili kvalitetno alkoholno piće, " dodaje Lazarević, koji se ovim poslom bavi dugi niz godina.

O kvalitetu rakije odlučivaće stručni žiri, a najboljim proizvođačima će biti dodeljene diplome i medalje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE