Obrenovac, 03.06.2020

DEVETI FESTIVAL RAKIJE U OBRENOVCU (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2017.
Proizvodnja rakije je nekome posao, nekome hobi, a majstori ovog alkoholog pića se svake godine, početkom novembra, okupe na istom mestu

Foto:lokalnenovine.rs
U prostorijama Sportsko-kulturnog centra održan je deveti po redu Festival rakije, a titulu najboljeg proizvođača odneo je Zlatko Zarić. Za organizaciju se pobrinuo list „Obrenovačka hronika“, a podršku u realizaciji pružila je i Gradska opština Obrenovac.

„Relativno sam nov u poslu, ali se od početka trudim da maksimalno ispoštujem ono što struka kaže. Svako je verovatno maksimalno vodio računa o svemu, ali su tu i neki detalji o kojima zaista vodim računa. Higijena, zrelost, odabir trenutka kada se bere šljiva, kada se peče šljiva, koliko odležava, sve je bitno,“ kaže Zlatko i dodaje da je prilično zadovoljan organizacijom događaja ove vrste.

Rakija sa tartufima se do sada nije pojavljivala na obrenovačkom festivalu, a ove godine je privukla pažnju svih prisutnih. Svi zainteresovani je mogu naći po ceni od 3 500 dinara i više.

„Već dugi niz godina proizvodim sve vrste voćnih rakija. Ove godine sam došao na ideju da spremim i rakiju sa tartufima, pošto sam se posavetovao sa prijateljem koji se bavi njima i pronalazi ih. U svetu, u Italiji, Francuskoj, ova rakija je veoma popularna, kod nas još nije dostigla tu popularnost, ali polako postaje deo tržišta,“ objašnjava Stefan Karajanković, proizvođač rakije sa tartufima.

Iako je, u odnosu na prethodne godine, broj učesnika bio nešto manji, kvalitet rakije je taj koji je iz godine u godinu sve bolji.

„Kvalitet rakije na području Obrenovca je u direktnoj vezi sa održavanjem ovog festivala. Poslednjih devet godina, koliko se bavimo ocenjivanjem rakija, više nego nekoliko puta je poboljšan kvalitet rakija, zahvaljujući upravo ovom ocenjivanju. Ljudi su uvideli nekakve greške, uvideli su šta je manjkavost u proizvodnji rakije i sve to ispravljaju u hodu,“ navodi Dragan Lazarević, organizator festivala.

Komisija za poljoprivredu Gradske opštine Obrenovac stoji uz ovakve i slične manifestacije, a podršku poljoprirednicima pruža u svakom pogledu i na sve moguće načine.

„Ono što smo počeli da radimo i što ćemo raditi, a to je bušenje bunara i kupovina opreme za navodnjavanje, gde svoje subvencije mogu da ostvare i preko grada i preko republike. Tako da će moći da zatvore taj jedan proces i da ne zavise više od pogleda u nebo, da bi svoju proizvodnju i ovako lepe primerke rakije imali i u narednim godinama,“ rekao je predsednik Komisije za poljoprivredu GO Obrenovac Aleksandar Bogićević.

Kao motivaciju da svake sledeće godine donesu još bolje proizvode, učesnici su dobijali zlatne, srebrne i bronzane medalje, što potvrđuje činjenicu da Festival rakije u Obrenovcu spada u najbolje festivale ovog tipa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE