Obrenovac, 29.01.2020

I KOD FRIZERA MORA DA SE ZNA RED


Izvor: Dnevnik,Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2019.
Novi pravilnik o objektima za frizerske i kozmetičke usluge propisuje strože uslove za preduzetnike

Foto:Pixabay
Od 7. februara ove godine počela je primena Pravilnika o posebnim sanitarnim uslovima koje moraju da ispune objekti u kojima se pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavanja lica i tela.

Po tom aktu, objekti u kojima se pružaju usluge te vrste i obavljaju nemedicinske estetske intervencije moraju imati dozvolu za obavljanje takve delatnosti, ali i ispunjavati posebne propise o izgledu prostorija u kojima se te usluge pružaju.

Objekti moraju da imaju radnu prostoriju, izdvojen prostor sa čekaonicom, pomoću prostoriju, izdvojen prostor ili prostoriju za držanje predmeta opšte upotrebe koji se koriste pri pružanju usluga, sanitarni čvor sa pretprostorom, manji rashladni uređaj za čuvanje kozmetičkih preparata, jednokratni potrošni materijal za zaštitu uređaja, opreme i nameštaja, kao i sterilizator.

Prostorije u kojima se pružaju pomenute usluge funkcionalno su povezane i podeljene na posebne prostore u celini ukoliko se u objektu pružaju različite usluge i ne mogu biti povezane sa prostorijama koje se koriste za stanovanje i obavljanje druge delatnosti.

Površna radne prostorije zavisi od vrste i broja usluga koje se u njoj pružaju, kao i od broja radnih mesta, a najmanja, s jednim mestom za pružanje usluga iznosi po osam kvadratnih metara za frizerske, manikirske i pedikirske usluge i po deset kvadrata za kozmetičke usluge, usluge masaže, solarijum, pirsing, tetovaže i slično. Za svako novo mesto površina se uvećava za 2,5 kvadrata po stolici, odnosno četiri po ležaju.

Od sada će i inspekcija prilikom kontrole ovakvih objekata primenjivati novi pravilnik.

Inače, od aprila 2016. godine, kada je počela puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru, kojim je inspektorima omogućena kontrola stanova, bez prisustva policije, u kojima se sumnja da se obavljaju neregistrovane delatnosti, godišnje je otkriveno i više od 500 takvih objekata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE