Obrenovac, 14.07.2020

SLOBODNI I USPEŠNI


Izvor: RTV/B92,Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2020.
Po prihodima koje je ostvarila u prošloj godini po broju radnika koji su samostalni Srbija je deseta u svetu, objavila je platforma za transfer novca Pajonir

Foto:Depositphotos, vinnstock


Na┼ía zemlja je zabele┼żila rast od 19 odsto u odnosu na 2018. godinu, kada je, prema istra┼żivanju Univerziteta u Oksfordu, bila rangirana na jedanaestom mestu po ukupnom udelu na tr┼żi┼ítu samostalno anga┼żovanih radnika.                        

"Frilens" radnici su mladi i visokoobrazovani stru─Źnjaci, koji preko interneta uglavnom rade za strane kompanije u oblasti informacionih tehnologija, prevodila─Źkih usluga, dizajna i digitalnog marketinga. Za anga┼żman na daljinu opredeljuju se zbog fleksibilnog radnog vremena i mogu─çnosti da rade od ku─çe. 

 "Frilenseri imaju jedan svojevrstan tip slobode u svom radu, u smislu da sami odre─Ĺuju kada ─çe da rade, ┼íta ─çe da rade, koje poslove ─çe da prihvataju", rekao je Relja Damjanovi─ç, frilens programer. 

 Prema globalnom indeksu ekonomije honorarnih poslova, najve─çi skok u pro┼íloj godini napravile su Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave, gde su zarade "frilensera" porasle 78 posto, dok je Srbija u┼íla u top-10 zemalja. 

 "Platforme su u slu─Źaju Srbije odigrale izuzetno zna─Źajnu ulogu, u tom smislu ┼íto nude posao mladim ljudima, koji su po svojim ve┼ítinama prekvalifikovani, ili imaju takva znanja koja prevazilaze znanja koja tra┼żi srpska privreda, koja je u ovom trenutku i dalje na nekom rudimentarnom nivou kada govorimo o digitalnoj transformaciji i izgradnji ekonomije zasnovanoj na znanju", ka┼że Tanja Jakobi iz Centra za istra┼żivanje javnih politika. 

 Me─Ĺu rizike ovakvog vida rada ubrajaju se nesigurnost radnog mesta i visine zarade. Nalaz Centra za istra┼żivanje javnih poltika pokazuje da je skoro dve tre─çine "frilensera" u Srbiji nevidljivo sistemu. Ostali, pak, upla─çuju poreze. 

 "Ako su firma, u zavisnosti ┼íta su izabrali, da li su pau┼íalac, preduzetnik, preduzetnik koji vodi knjige, ili D.O.O., u skladu sa oblikom firme oni pla─çaju porez. Sa druge strane, fizi─Źka lica, ┼íto pretpostavljamo da je ve─çi broj frilensera, du┼żna su da plate, po nekom starom mi┼íljenju iz 2011. godine, Ministarstvo finansija je to svrstalo kao ostale prihode, ┼íto okvirno iza─Ĺe skoro polovina iznosa koji dobijete na ra─Źun", obja┼ínjava Milan Trbojevi─ç, poreski savetnik 

 Korisni─Źko iskustvo onih koji novac dobijaju iz inostranstva ne─çe se menjati ni nakon 1. juna, kada ─çe, u skladu sa Zakonom o spre─Źavanju pranja novca i finansiranja terorizma, za┼żiveti Registar korisnika nov─Źanih doznaka, ka┼żu za RTV u Narodnoj banci, a informacije da ─çe svaku prekograni─Źnu transakciju oporezivati demantuju. 

 "Narodna banka Srbije nije organ koji ima bilo kakvo ovla┼í─çenje u nadle┼żnosti poreske politike niti predla┼że, ili utvr─Ĺuje poreske stope. Sa druge strane, Narodna banka Srbije ovim odlukama ne name─çe ni dodatne tro┼íkove, kako platnim institucijama i bankama, tako i korisnicima njihovih usluga", napominje Dejan Devi─ç, generalni direktor Direkcije za zakonodavno-pravne poslove. 

 Registar korisnika nov─Źanih doznaka uklju─Źiva─çe samo one transakcije koje se odvijaju mimo ra─Źuna u bankama, odnosno, u gotovini preko servisa kao ┼íto su Vestern junion, Manigram, ili RIA. Ovakav prenos novca, kako ka┼żu u Narodnoj banci, u najve─çem broju slu─Źajeva ne odnosi se na poslovne, ve─ç na li─Źne transfere po drugim osnovama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE