Obrenovac, 20.09.2020

GDE NESTAJU PARE?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.08.2017.
99,99 DINARA NIJE PO PROPISU: Marketin┼íka prevara trgovaca kojom obmanjuju gra─Ĺane!

Foto:Vladimir Spor─Źi─ç


´╗┐

Iako je odavno izba─Źena iz upotrebe, "para", stoti deo dinara, i dalje postoji u cenama proizvoda u skoro svim prodajnim mestima u Srbiji.

 Srbija je jedina zemlja u Evropi koja iskazuje cene u apeonima koje nema, ka┼że predsednik Nacionalne organizacije potroša─Źa Srbije Goran Papovi─ç.

 Stru─Źnjaci ka┼żu da je u pitanju pre svega marketinška prevara, kako bi gra─Ĺani imali iluziju da je nešto "na akciji" ili jeftinije, na primer 99,99 dinara, što je fiktivno, ipak, manje od 100 dinara, na kojoj gra─Ĺani gube, a trgovci dobijaju.

 Niko, naime, više i ne ra─Źuna da ─çe dobiti tako mali kusur, a njihove pare ili "pare" ipak "volšebno" negde "nestaju".

Papovi─ç ukazuje da je Narodna banka Srbije odavno dala uputstvo da se iznosi zaokru┼żuju: ako je preko 50 para - cena ide na celi dinar, ako je ispod 50 para - ide na nula dinara.

 "Konkretno, 99,9 mo┼że samo da bude 100 dinara, a 99,1 mo┼że samo da bude 99 dinara", objasnio je Papovi─ç.

 Papovi─ç isti─Źe da je, ipak, besmisleno iskazivati cene u apeonima kojih nema odnosno koji potroša─Źima ne mogu da se vrate.

 "Kako se to na kraju meseca i godine ispoljava kod trgovaca, pitanje je za finansijsku policiju i tr┼żišnu inspekciju. Ali, postavlja se pitanje ko i zašto to ne kontroliše, zašto se to ne ukida. U pitanju je samo marketinški potez".

 Prema njegovim re─Źima, na primer, cena od 74,9 dinara ili 39,9 dinara navodi da je re─Ź o popustu, kojeg u stvari nema.

Na pitanje kako komentariše to što mnogi prodavci ne poštuju pravilo NBS Papovi─ç ka┼że da je uzrok "previše javašluka" i da svakako odgovornost za to snosi, zbog nedovoljnih kontrola, finansijska policija i tr┼żišna inspekcija, koja to moraju da sankcinišu.

 Objasnio je da nema prekršajnih naloga u tom slu─Źaju i da bi ošte─çeni gra─Ĺani mogli, na primer, da idu na sud, ali da su nam sudovi ionako pretrpani, tako da gra─Ĺani mogu samo da insistiraju na "pravilu zaokru┼żivanja", odnosno da tra┼że taj jedan dinar ukoliko cenu prodavac zaokru┼żi na višu, umesto na ni┼żu cifru.

 Prodava─Źica je u jednoj beogradskoj radnji je novinaru Tanjuga objasnila da koriste "pare" samo kod robe koja je na merenje i kada su u pitanju akcije, na primer 30 odsto popusta, pa moraju ta─Źno da navedu cenu robe koja je na sni┼żenju, ali da se u svim drugim situacijama "striktno" pridr┼żavaju pravila o zaokru┼żivanju cene.

Istini za volju, u pojedinim prodavnicama nema cena izra┼żenih u "parama".

Kratko ka┼żu - "imamo samo okrugle cene".

 A kako stoje stvari u gotovinskom platnom prometu?

 "Prilikom zaokru┼żivanja krajnjih iznosa u gotovinskom platnom prometu posti┼że se neutralni efekat, to jest krajnji iznosi cena koji se zaokru┼żuju na nula dinara ili na jedan dinar se me─Ĺusobno potiru", rekli su za Tanjug u NBS.

 Objašnjavaju da odluka o povla─Źenju iz opticaja kovanog novca apoena od 1, 5, 10 i 50 para, posmatrano isklju─Źivo sa ekonomske i prakti─Źne strane, ima puni smisao, jer bi troškovi izrade navedenih apoena kovanog novca višestruko premašivala njihovu nominalnu vrednost.

 "Povla─Źenjem iz opticaja kovanog novca apoena od 1, 5, 10 i 50 para i donošenjem navedenih odluka o zaokru┼żivanju krajnjih obra─Źuna u gotovinskom platnom prometu u navedenom rasponu NBS je definisala zakonski okvir za gotovinski platni promet, dok se u bezgotovinskom platnom prometu cene i dalje mogu iskazivati i pla─çati u parama", ka┼żu u NBS.

 Tako─Ĺe, NBS navodi da nije nadle┼żna za donošenje odluka o zaokru┼żivanju krajnjih obra─Źuna u bezgotovinskom platnom prometu.

 U Ministarstvu trgovine je Tanjugu re─Źeno da oni nisu nadle┼żni za pitanje zašto "pare" i dalje postoje u cenama, dok su u Ministarstvu finansija rekli da je to u nadle┼żnosti NBS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE