Obrenovac, 10.12.2018

NOVINE OD SEPTEMBRA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.01.2018.
Dva časa nedeljno više za gimnazijalce

Foto:Profimedia
Od naredne školske godine u prvom razredu gimnazije učenici će birati dva od šest ponuđenih izbornih programa, pa će tako nedeljni fond povećati za dva časa, jer će broj obaveznih predmeta ostati isti.

Sve to je predviđeno novim predlogom nastavnog plana i programa za prvi razred gimnazija koji je uradio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i koji je u proceduri odobravanja.

"U ponudi je šest programa, od toga škola prema svojim mogućnostima bira četiri koje će ponuditi učenicima. Učenici imaju obavezu da izaberu dva programa sa fondom od dva časa nedeljno", kaže rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika ZUOV Eleonora Vlahović.

U ponudi će biti programi: obrazovanje za održivi razvoj, primenjene nauke, umetnost i dizajn, pojedinac, grupe i društvo, zdravlje i sport, komunikacija i medijska kultura.

"Planom nije dodat ni oduzet nijedan nastavni predmet, a sa ova dva izborna programa povećava se opterećenje učenika. To je urađeno u skladu sa novim zakonom koji na drugačiji način posmatra opterećenje učenika ne preko časova, već broja sati koji se provode u školi", pojasnila je Vlahović.

Izborni programi, kako kaže, napravljeni su tako da odgovaraju interesovanjima učenika i njihovom profesionalnom razvoju - iz oblasti prirodnih nauka, društvenih nauka, umetnosti, tehnike, tehnologije, ekonomije.

"Programi ne bi trebalo da budu dodatno opterećenje za učenika, već da zadovolje neka njihova interesovanja. Radi se timski, mnogo se sarađuje i potpuno je drugačiji pristup od redovne nastave. Nadam se da će učenicima prijati takav način rada", naglasila je Vlahović.

Neki izborni programi su predviđeni samo za prvi i drugi razred, neki samo za treći i četvrti razred gimnazije.

"Učenik može da izabere program u prvom razredu i da ga zameni u drugom, međutim ono što izabere u trećem mora da pohađa i u četvrtom razredu. Ima dva izborna programa koja se mogu pohađati tokom celog gimnazijskog školovanja", pojašnjava ona.

Programi su napravljeni tako da u njima nema nastave, već su postavljeni istraživački, projektno i podrazumevaju punu aktivnost učenika. Nastavnik je partner sa učenicima u istraživanju raznih oblasti.

Fokus je na ovladavanju tehnikama prikupljanja podataka, obrade podataka, njihove kritičkoj analizi, prezentovanju dobijenih rezultata i dizajniranju projekata.

Upitana da li će uvođenje novih programa podrazumevati nova zapošljavanja nastavnika u školama, ona je rekla da će predavači biti nastavnici koji su već u obrazovnom sistemu.

Precizno je definisano za svaki program ko može da ga predaje, te tako za program obrazovanje za održivi razvoj, predavači su nastavnici biologije, hemije, geografije. Ako je u pitanju umetnost i dizajn predavači su nastavnici muzičkog i likovnog.

Vlahović kaže da predstoji obuka za nastavnike koji mogu biti predavači u izbornim programima.

Govoreći o obaveznim izbornim predmetima, Vlahović kaže da veronauka i građansko ostaju u ponudi, ali da su "u alternaciji".

"Učenik mora da izabera jedan od ta dva predmeta s tim sto može jednom da ga menja", pojašnjava sagovornica i dodaje da će se veronauka i građansko ocenjivati opisno, dok će ocena iz izbornih programa "biti numerička", što znači da ulazi u prosek ocena učenika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE