Obrenovac, 24.03.2018

NOVINE OD SEPTEMBRA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.01.2018.
Dva ─Źasa nedeljno vi┼íe za gimnazijalce

Foto:Profimedia


´╗┐

Od naredne školske godine u prvom razredu gimnazije u─Źenici ─çe birati dva od šest ponu─Ĺenih izbornih programa, pa ─çe tako nedeljni fond pove─çati za dva ─Źasa, jer ─çe broj obaveznih predmeta ostati isti.

Sve to je predvi─Ĺeno novim predlogom nastavnog plana i programa za prvi razred gimnazija koji je uradio Zavod za unapre─Ĺenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i koji je u proceduri odobravanja.

"U ponudi je šest programa, od toga škola prema svojim mogu─çnostima bira ─Źetiri koje ─çe ponuditi u─Źenicima. U─Źenici imaju obavezu da izaberu dva programa sa fondom od dva ─Źasa nedeljno", ka┼że rukovodilac Centra za razvoj programa i ud┼żbenika ZUOV Eleonora Vlahovi─ç.

U ponudi ─çe biti programi: obrazovanje za odr┼żivi razvoj, primenjene nauke, umetnost i dizajn, pojedinac, grupe i društvo, zdravlje i sport, komunikacija i medijska kultura.

"Planom nije dodat ni oduzet nijedan nastavni predmet, a sa ova dva izborna programa pove─çava se optere─çenje u─Źenika. To je ura─Ĺeno u skladu sa novim zakonom koji na druga─Źiji na─Źin posmatra optere─çenje u─Źenika ne preko ─Źasova, ve─ç broja sati koji se provode u školi", pojasnila je Vlahovi─ç.

Izborni programi, kako ka┼że, napravljeni su tako da odgovaraju interesovanjima u─Źenika i njihovom profesionalnom razvoju - iz oblasti prirodnih nauka, društvenih nauka, umetnosti, tehnike, tehnologije, ekonomije.

"Programi ne bi trebalo da budu dodatno optere─çenje za u─Źenika, ve─ç da zadovolje neka njihova interesovanja. Radi se timski, mnogo se sara─Ĺuje i potpuno je druga─Źiji pristup od redovne nastave. Nadam se da ─çe u─Źenicima prijati takav na─Źin rada", naglasila je Vlahovi─ç.

Neki izborni programi su predvi─Ĺeni samo za prvi i drugi razred, neki samo za tre─çi i ─Źetvrti razred gimnazije.

"U─Źenik mo┼że da izabere program u prvom razredu i da ga zameni u drugom, me─Ĺutim ono što izabere u tre─çem mora da poha─Ĺa i u ─Źetvrtom razredu. Ima dva izborna programa koja se mogu poha─Ĺati tokom celog gimnazijskog školovanja", pojašnjava ona.

Programi su napravljeni tako da u njima nema nastave, ve─ç su postavljeni istra┼żiva─Źki, projektno i podrazumevaju punu aktivnost u─Źenika. Nastavnik je partner sa u─Źenicima u istra┼żivanju raznih oblasti.

Fokus je na ovladavanju tehnikama prikupljanja podataka, obrade podataka, njihove kriti─Źkoj analizi, prezentovanju dobijenih rezultata i dizajniranju projekata.

Upitana da li ─çe uvo─Ĺenje novih programa podrazumevati nova zapošljavanja nastavnika u školama, ona je rekla da ─çe predava─Źi biti nastavnici koji su ve─ç u obrazovnom sistemu.

Precizno je definisano za svaki program ko mo┼że da ga predaje, te tako za program obrazovanje za odr┼żivi razvoj, predava─Źi su nastavnici biologije, hemije, geografije. Ako je u pitanju umetnost i dizajn predava─Źi su nastavnici muzi─Źkog i likovnog.

Vlahovi─ç ka┼że da predstoji obuka za nastavnike koji mogu biti predava─Źi u izbornim programima.

Govore─çi o obaveznim izbornim predmetima, Vlahovi─ç ka┼że da veronauka i gra─Ĺansko ostaju u ponudi, ali da su "u alternaciji".

"U─Źenik mora da izabera jedan od ta dva predmeta s tim sto mo┼że jednom da ga menja", pojašnjava sagovornica i dodaje da ─çe se veronauka i gra─Ĺansko ocenjivati opisno, dok ─çe ocena iz izbornih programa "biti numeri─Źka", što zna─Źi da ulazi u prosek ocena u─Źenika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE