Obrenovac, 24.08.2019

Gimnazija obeležila 95 godina postojanja


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 17.10.2017.
Učenici i profesori Gimnazije u Obrenovcu obeležili su 95 godina rada ove vaspitno-obrazovne ustanove

Foto:lokalnenovine.rs
Osnovana 1922. godine, Gimnazija je imala i uspone i padove, a danas predstavlja epicentar obrazovanja i kulture.

Povodom obeležavanja jubileja, gimnazijalci su, u saradnji sa profesorom likovne kulture Goranom Desančićem, priredili izložbu svojih crteža i fotografija. Ona je propraćena programom članova recitatorske sekcije, kao i muzičkim delom za koji je bila zadužena profesorka Ivana Šljivić.

Manifestaciju je prigodnim govorom otvorio direktor Gimnazije u Obrenovcu Ivica Protić. On je pozdravio sve prisutne, a zatim istakao uspeh škole koji se ogleda kroz uspeh učenika.

"Danas proslavljamo 95 godina postojanja Gimnazije u Obrenovcu. To je jubilej koji je ponos i za ovaj grad i za nas. Mi imamo dugu tradiciju, koja predstavlja čast i ugled naše škole i našeg grada. Gimnazija je kroz svoju istoriju bila i privatna škola, a jedno vreme je postojala kao obrazovni centar. Danas Gimnazija funkcioniše u zgradi koja je savremena, moderna i imamo nastavu koja zadovoljava sve kriterijume savremene nastave. Radi se o upotrebi modernih sredstava, moderne opreme, tako da su rezultati iza nas, a i pred nama, " rekao je Ivica Protić, direktor Gimnazije.

Istoričar umetnosti Marija Vuković Biserko i profesor Goran Desančić obratili su se, pre zvaničnog otvaranja izložbe, gimnazijalcima, njihovim profesorima i gostima. Oni su naglasili da učenici Gimnazije značajno doprinose kulturi i umetnosti.

"Tradicionalna, osma po redu, izložba crteža učenika Gimnazije, ovoga puta ima jednu promenu. Ona se održava na kraju školske godine, u junu. Ove godine smo upriličili da to bude za Dan škole. Sve je urađeno zarad jednog lepšeg proslavljanja, bogaćenja same te veoma važne manifestacije i to kreativnošÄ‡u naše dece. Ta kreativnost se pre svega pokazala kroz njihovu reč, njihovu muziku i kroz njihovu liniju, koja predstavlja njihovu igru crvenih i belih zrna od kojih prave balet. Svi ovi radovi koji se nalaze pred nama u galeriji nastali su na časovima likovne kulture, likovnoj sekciji i neki su bili tema koju su obrađivali kod kuće. Tema, kao širi pojam umetničke predstave, dok su oni sami dodavali motive, oduzimali i stvorili jednu novu stvarnost, koja je obogatila i večerašnju manifestaciju, a i rad naše likovne sekcije i same škole, " navodi profesor likovne kulture Goran Desančić.

Osim izložbe i recitala, u Gimnaziji će ove nedelje biti održana tribina pod nazivom "Knjiga kao društvena pojava". Organizacija će ponovo biti prepuštena učenicima škole, a sve u saradnji sa profesorom sociologije Ivanom Jovanovićem. Sledećeg meseca će svoje umeće pokazati i dramska sekcija.

"Gimnazija u Obrenovcu skromno obeležava 95 godina svog postojanja, ali u svakom slučaju, u znaku ove jubilarne godine, predviđene su određene kulturno-umetničke aktivnosti, čiji su nosioci naši veoma svestrani i vredni učenici. Počinjemo sa izložbom crteža i fotografija naših učenika, koju je priredio profesor Goran Desančić. Uz nju smo pripremili jedan kraći program učenika recitatorske sekcije, koji će govoriti pesme uz muzičku pratnju profesorke Ivane Šljivić. Već u petak, 20. oktobra sa početkom u 19 časova, u svečanoj sali Gimnazije biće održana tribina pod nazivom "Knjiga kao društvena pojava". Tribinu će prirediti nekadašnji i sadašnji učenici u saradnji sa profesorom Ivanom Jovanovićem. Za novembar predviđena je pozorišna predstava, koju pripremaju članovi dramske sekcije naše škole, " najavila je Jasmina Kojić, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Ovakvim programom i maksimalnim zalaganjem, Gimnazija u Obrenovcu jasno stavlja do znanja da će i u narednom periodu biti ponos našeg grada i svih Obrenovčana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE