Obrenovac, 15.07.2020

GRA─ÉANI POKAZALI HUMANOST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.08.2017.
Zalihe krvi se popravile, ali apel i dalje stoji

Foto:R. Getel / RAS Srbija


´╗┐

Nedostatak odre─Ĺenih krvnih grupa prethodnih dana bio je najizra┼żeniji u Beogradu, gde su se pomerale operacije koje nisu hitne. Me─Ĺutim, humani gra─Ĺani su se odazvali dobrovoljnim akcijama davanja i dopunili zalihe.

Zaliha je bilo za dva i po dana, me─Ĺutim prema poslednjem preseku stanja, situacija se zna─Źajno popravila.

 - Velika je potrošnja pa je distribucija bila u deficitu. Potra┼żnja je najve─ça za Rh negativnim krvnim grupama i A pozitivnom. Nije bilo odlaganja operacija, što se odnosi na nekoliko nedelja, ve─ç kratkotrajnih pomeranja, odnosno dan ili dva, svi hitniji slu─Źajevi su zbrinuti - ka┼że Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

U drugim centrima, proporcionalno ista je situacija.

- Sli─Źna situacija je u drugim centrima. U onim koji su mnogo manji, daleko manje su i potrebne. Beograd je najve─çi centar, tu idu i najte┼żi i najkomplikovaniji slu─Źajevi, pa se za vikend potroši koliko u manjim centrima za godinu dana - navodi Gordana Antuljeskov.

Ona dodaje da se situacija poboljšala, ali i dalje je otvoren poziv za gra─Ĺane, kako bi rezerva krvi bila optimalna.

- Visoke temperature bile su veliki problem, a sada je i što je po─Źetak alergija, pa oni koji su pod terapijom ne mogu da daju krv. Uz to traje i sezona godišnjih odmora - objašnjava Antuljeskov.

Iz Instituta navode da gra─Ĺani krv mogu da daju u samom Institutu za transfuziju krvi Srbije od 7 do 19 h, subotom od 8 do 15 h, u Urgentnom centru od 9 do 16 h, osim nedeljom, kao i u ekipama Instituta na terenu u Beogradu i centralnom regionu Srbije.

KCS: Rezervi krvi ima dovoljno za hitne operacije

Rezervi krvi ima dovoljno za sve hitne intervencije i urgentna stanja koja zahtevaju operacije, saopštio je danas Klini─Źki centar Srbije (KCS).

Oni navode da je broj operacija koje se ovih dana obavljaju u KCS u skladu sa višegodišnjim prosekom za ovaj period godine.

- Pojedine klinike u sklopu KCS bele┼że i nešto ve─çi broj operacija od uobi─Źajenog, usled pove─Źanog broja saobra─çajnih nesre─ça i drasti─Źnih temperaturnih promena u proteklom periodu - navodi se u saopštenju.

Dodaju da su sve potrebe Urgentnog centra za operacije kao i hitna stanja u potpunosti zadovoljene redovnom koli─Źinom jedinica krvi.

- Rezervi krvi ima dovoljno i za sve hitne intervencije i urgentna stanja koja zahtevaju operacije. U proseku dnevno najmanje dva pacijenta zahtevaju hitnu transfuziju usled teškog hroni─Źnog stanja ili hematološke bolesti - naglašavaju u KCS.

KCS poziva sve gra─Ĺane da u cilju obezbe─Ĺivanja optimalnih zaliha krvi daju krv i tako omogu─çe zbrinjavanje svih pacijenata kojima je potrebna transfuzija u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE