Obrenovac, 11.11.2019

GRAĐANI POKAZALI HUMANOST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.08.2017.
Zalihe krvi se popravile, ali apel i dalje stoji

Foto:R. Getel / RAS Srbija
Nedostatak određenih krvnih grupa prethodnih dana bio je najizraženiji u Beogradu, gde su se pomerale operacije koje nisu hitne. Međutim, humani građani su se odazvali dobrovoljnim akcijama davanja i dopunili zalihe.

Zaliha je bilo za dva i po dana, međutim prema poslednjem preseku stanja, situacija se značajno popravila.

 - Velika je potrošnja pa je distribucija bila u deficitu. Potražnja je najveća za Rh negativnim krvnim grupama i A pozitivnom. Nije bilo odlaganja operacija, što se odnosi na nekoliko nedelja, već kratkotrajnih pomeranja, odnosno dan ili dva, svi hitniji slučajevi su zbrinuti - kaže Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

U drugim centrima, proporcionalno ista je situacija.

- Slična situacija je u drugim centrima. U onim koji su mnogo manji, daleko manje su i potrebne. Beograd je najveći centar, tu idu i najteži i najkomplikovaniji slučajevi, pa se za vikend potroši koliko u manjim centrima za godinu dana - navodi Gordana Antuljeskov.

Ona dodaje da se situacija poboljšala, ali i dalje je otvoren poziv za građane, kako bi rezerva krvi bila optimalna.

- Visoke temperature bile su veliki problem, a sada je i što je početak alergija, pa oni koji su pod terapijom ne mogu da daju krv. Uz to traje i sezona godišnjih odmora - objašnjava Antuljeskov.

Iz Instituta navode da građani krv mogu da daju u samom Institutu za transfuziju krvi Srbije od 7 do 19 h, subotom od 8 do 15 h, u Urgentnom centru od 9 do 16 h, osim nedeljom, kao i u ekipama Instituta na terenu u Beogradu i centralnom regionu Srbije.

KCS: Rezervi krvi ima dovoljno za hitne operacije

Rezervi krvi ima dovoljno za sve hitne intervencije i urgentna stanja koja zahtevaju operacije, saopštio je danas Klinički centar Srbije (KCS).

Oni navode da je broj operacija koje se ovih dana obavljaju u KCS u skladu sa višegodišnjim prosekom za ovaj period godine.

- Pojedine klinike u sklopu KCS beleže i nešto veći broj operacija od uobičajenog, usled povečanog broja saobraćajnih nesreća i drastičnih temperaturnih promena u proteklom periodu - navodi se u saopštenju.

Dodaju da su sve potrebe Urgentnog centra za operacije kao i hitna stanja u potpunosti zadovoljene redovnom količinom jedinica krvi.

- Rezervi krvi ima dovoljno i za sve hitne intervencije i urgentna stanja koja zahtevaju operacije. U proseku dnevno najmanje dva pacijenta zahtevaju hitnu transfuziju usled teškog hroničnog stanja ili hematološke bolesti - naglašavaju u KCS.

KCS poziva sve građane da u cilju obezbeđivanja optimalnih zaliha krvi daju krv i tako omoguće zbrinjavanje svih pacijenata kojima je potrebna transfuzija u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE