Obrenovac, 12.08.2020

Gimnazijalci održali tribinu ‘Knjiga u ogledalu vremena’


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2017.
U susret sajmu knjiga, a i povodom obeležavanja jubileja, učenici Gimnazije u Obrenovcu održali su tribinu pod nazivom ‘Knjiga u ogledalu vremena’

Foto:lokalnenovine.rs
U saradnji sa profesorom sociologije Ivanom Jovanovićem, gimnazijalci su predstavili knjigu i njeno putovanje kroz vreme. Marija Savić, Aleksandra Todorović, Uroš Petrović i Bojan Simić, učenici završne godine, priredili su posetiocima jedan svetsko - istorijski pristup ovom pojmu, ali su napravili i korak ka budućnosti. Inovativni kao i uvek, učesnici programa predstavili su nesvakidašnji pogled na knjigu, koja je pod pritiskom razvoja tehnologije.

"Ovo predavanje je organizovano kako zbog našeg sajma knjiga, koji počinje 22. , tako i zbog najvećeg sajma knjiga na svetu, koji je završen ovih dana u Frankfurtu. Pre svega, uradili smo to zbog jubileja koji obeležavamo ove nedelje, a to je 95 godina postojanja naše škole. Učenici priređuju jedan svetsko - istorijski pristup, što znači da knjigu promišljaju u jednom temporalnom obliku, gde se govori o prošlosti knjige, ali i o njenoj sadašnjosti. U krajnoj liniji, pogledali smo i u budućnost knjige. Iz tog razloga ovo predavanje i nosi naziv "Knjiga u ogledalu vremena", " rekao je profesor sociologije Ivan Jovanović.

Naviknuti na analizu i upoznavanje sa određenim naslovima, piscima, delima, posetioci su imali prilike da drugačije razmotre pojam knjige i njeno opstajanje kroz različite periode.

"Mi ne govorimo o knjigama iz književnosti ili konkretnog predmeta, što je u neku ruku vrlo nezahvalno. Bio sam pretenciozan jer sam od učenika zahtevao jedan akademski gard, visok intelektualni tempo. Sa druge strane bilo je i malo vremena za takvu stvar, a oni su, pored toga što su izuzetni umovi, ipak srednjoškolci. Nisam želeo da to bude puka deskripcija, priča o prošlosti, eventualno o sadašnjosti knjige, već da priča bude problemski postavljena, da pogledamo u oči samom problemu. Gimnazija u Obrenovcu, kao i svaka druga škola, trebalo bi da bude hram, ne samo govora, već i razgovora, " ističe profesor Jovanović.

Učenici su posebnu pažnju posvetili današnjem statusu knjige u društvu, tome koji je problemi prate, ali su akcenat stavili i na njene prave vrednosti.

"Nažalost, danas je i knjiga komercijalizovana, postala je deo jedne industrije i ona plaća danak vremanu u kom živimo, u smislu ekonomske formacije. Posmatra se više kao resurs, kao izvor prihoda, a kada tako dragocena stvar kao što je knjiga izađe na tržište, onda će uvek "poginuti" ona prava vrednost. Ovo izlaganje učenika potencirano je na pravim knjigama i prisutnim slušaocima nude se prave vrednosti kada je reč o knjizi, " navodi profesor sociologije.

Predavači smatraju da knjiga nije glasna, ali su joj svojim izlaganjem značajno pomogli da dođe do izražaja. Gimnazijalci su svakako najavili predstojeći sajam knjiga, ali su i svojim primerom podstakli na slične oblike predavanja i projekata. Pozitivne reakcije nisu izostale ni kod ostalih učenika, ali i profesora, koji podržavaju svaki vid inovacije i ideje mladih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE