Obrenovac, 04.07.2020

IZGLEDA DA IMAMO KECA U RUKAVU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2019.
Ovo je glavni adut srpske privrede

Foto:Thinkstock
Glavni "adut u džepu" srpske privrede moglo bi u narednim godinama da postane rudarstvo.

Naročito ako se na nekoj od 127 lokacija u Srbiji gde međunarodne kompanije istražuju, i pronađu nove, značajne količine zlata, srebra, bakra, litijuma...

U "rudarskoj groznici" u Srbiji trenutno učestvuje oko 25 kompanija, a samo u istraživanje ruda uloženo je prethodne godine oko 60 miliona evra.

Međutim, geološka istraživanja na terenu, osim što su skupa i traju dugo, ne znače da će vađenje rude i početi, jer pre otvaranja rudnika, predstoje godine kalkulacija i analiza da li se pokretanje posla uopšte isplati. 

Miroslav Ignjatović iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije rekao je nedavno za Tanjug da je jedno od najznačajnijih investicija u rudarstvo Srbije nalazište Čukaru Peki kod Bora.

"Tokom perioda eksploatacije projekta Čukaru Peki, Srbija i Bor će imati direktnu korist od oko 450 miliona dolara kroz poreze i rudnu rentu", navodi Ignjatović.

Podseća i na istraživanje kompanije "Rio Tinto" i projekat "Jadar" kod Loznice gde se nalazi jedno od najvećih svetskih ležišta minerala jadarit iz kojeg se izdvaja litijum.

Procena je da će do 2020. godine litijum iz Srbije učestvovati sa deset odsto u svetskoj proizvodnji i više od 90 procenata proizvodnje u Evropi.

S obzirom na ubrzani razvoj industrije električnih vozila u svetu u koja se ugrađuju baterije koje sadrže ovaj mineral, Srbija bi u narednim godinama, kaže struka, mogla da se pozicionira kao važan igrač u proizvodnji električnih automobila, autobusa, bicikala...

Stručnjaci Geološkog zavoda Srbije smatraju da zbog rudnih resursa srpsko rudarstvo može da očekuje "svetlu budućnost". Međutim, da bi se to i ostvarilo, potrebna su značajna ulaganja, kaže za Tanjug geolog Predrag Mijatović.

"Ulaganje u istraživanje su dugotrajna i to nije proces koji se može završiti za godinu ili dve, za to je potrebno najmanje sedam do deset godina", kaže Mijatović.

A cilj Vlade Srbije, da rudarstvo u BDP-u Srbije učestvuje sa pet odsto, biće postignut narednih godina, izjavio je nedavno Dominik Roberts, direktor operacija u kompaniji Mineco LTD, koja ima rudnike u Srbiji i BiH.

Smatra da je od ovih ekonomskih pokazatelja važnije to što će u narednim godinama rudarstvo obezbediti posao za desetine hiljada radnika u sektoru koji trenutno broji oko 25.000 zaposlenih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE