Obrenovac, 28.05.2020

GDE NA LETOVANJE U SRBIJI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 22.06.2017.
Ovo su najprivla─Źnije doma─çe turisti─Źke destinacije

Foto:Promo


´╗┐

Iako je sezona letovanja po─Źela, znatan je broj onih koji još nisu prelomili kuda oti─çi na odmor, a ekipa "Blica" je istra┼żivala koja su najprivla─Źnija turisti─Źka mesta u našoj zemlji.

Prema broju ostvarenih no─çenja, najviše se odsedalo u Vrnja─Źkoj Banji. Iza nje na listi najtra┼żenijih mesta slede Zlatibor, Kopaonik, Beograd, Tara i Sokobanja, a iste lokacije i za prva ─Źetiri meseca ove godine našla su se me─Ĺu vode─çima.

 

- Tokom leta u Srbiji se odr┼żava veliki broj muzi─Źkih, gastronomskih i vinskih manifestacija, kao i splavarenje i raftinzi koji privla─Źe veliki broj doma─çih turista. U letnjem periodu, atraktivna su i mesta koja nude sadr┼żaje na vodi i pored nje, kao što su Belocrkvanska jezera, Vlasinsko jezero, Srebrno jezero, Borsko jezero, destinacije pored Dunava, Save, Drine i drugih reka u Srbiji - poru─Źuju u Turisti─Źkoj organizaciji Srbije.

Zlatibor va┼żi za jedno od mesta za koje je potreban dublji d┼żep - no─çenje u luksuznijem hotelu staje i do 100 evra, dok je na Kopaoniku boravak u hotelu oko 50 evra, a na Tari smeštaj u hotelu sa polupansionom mo┼że se dobiti ve─ç za 20 evra.

Vredna pomena je i Prolom banja, koja je proteklih godina postala sve pose─çenija, a gde za svega 500 dinara mo┼żete prona─çi pristojan smeštaj u jednom od brojnih privatnih apartmana, hotelski smeštaj se kre─çe do 30 evra.

Treba napomenuti da se turisti sve više okre─çu aktivnom odmoru koji nudi eko i etno turizam.

- Iz godine u godinu broj posetilaca se udvostru─Źuje, a sve je više mladih parova koji tra┼że šumu, tišinu, zdravu doma─çu hranu i ─Źist vazduh i vodu. Naj─Źeš─çe se odlu─Źuju za odlazak na vojvo─Ĺanske salaše, Lopatnicu, Rudno, Gornji Milanovac, okolinu Valjeva i Tare - ka┼że Goran Vuki─çevi─ç iz udru┼żenja "Kotur" sa ponudama etno-aran┼żmana.

Podaci Republi─Źkog zavoda za statistiku pokazuju da doma─çi turisti još uvek prednja─Źe u odnosu na inostrane - prošle godine zabele┼żeno je 2.750.000 gostiju, od ─Źega je doma─çih bilo 54 odsto.

Oni su najviše boravili u banjskim (38 odsto) i planinskim (34 odsto) mestima.

- Vau─Źeri su veoma pospešili turizam u Srbiji, nastavlja se rast u poslednjih nekoliko godina, i sve više gra─Ĺana rezerviše aran┼żmane za lokacije u Srbiji preko agencije. Time dobijaju jeftiniju uslugu za 5.000 dinara, ali i osiguranje. Ove godine bi─çe turista iz Gr─Źke, Turske i sa Bliskog istoka. O─Źekujemo porast od oko 20 odsto, iako ─Źeš─çe dolaze u Srbiju samo na izlet - ka┼że Aleksandar Seni─Źi─ç, direktor Nacionalane asocijacije turisti─Źkih agencija Srbije YUTA.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE