Obrenovac, 19.02.2019

GDE ŠTEDE GRAĐANI SRBIJE?


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine(JS) | Obrenovac, 22.06.2018.
Najveći broj štedi u bankama, a neki su se okrenuli ka nekretninama i zlatu

Foto:Profimedia


´╗┐

Prema podacima NBS, štednja u bankama je stabilna uprkos niskim kamatnim stopama. Štednja u bankama se pokazala kao pouzdan na─Źin ─Źuvanja novca, koji nosi jako mali rizik. Shodno tome, veliki broj gradjana i dalje najve─çi deo svoje uštedjevine ─Źuva bankama.

Štednja je prethodnih godina donosila odredjenu dobit gradjanima. Minusna vrednost Euribora dovela je do toga, da referentne kamatne stope budu jako niske. Narodnim jezikom re─Źeno, desilo se da banke ne znaju šta ─çe sa svojim novcem. To je dovelo do poreme─çaja na finansijskim tr┼żištima širom sveta,odnosno do takozvanog investicionog autizma, kod velikih investitora i gradjana koji imaju visak kapitala. Postavilo se pitanje gde ulo┼żiti novac, a da se on ne izgubi.

Niske kamatne stope uticale su na poja─Źanu tra┼żnju za nekretninama, što je posledi─Źno dovelo do pove─çanja njihove cene. To je izazvalo dodatnu konfuziju u glavama ulaga─Źa. Poceli su razmišljati da li je pravi trenutak za kupovinu nepokretnosti, plašeci se da ih ne preplate. Jedan broj ulaga─Źa ostao je veran nekretninama, a osetan broj ulaga─Źa se preusmerio prema zlatu, rukovode─çi se odsustvom PDV-a prilikom kupovine i godišnjeg poreza na imovinu, a ni mese─Źnih ra─Źuna za komunalije.

Svaka nekretnina koja nije izdata pravi mese─Źni i kumulativno godišnji minus svom vlasniku. Svetski stru─Źnjaci savetuju da je u turbulentnim vremenima zlato ponajbolje rešenje. Ono ─Źuva vrednost glavnice novca sigurno i stabilno.

Odredjen broj stru─Źnjaka smatra da je vrednost zlata potcenjena u odnosu na vrednost dolara i sirove nafte, napominjuci da vode─çe svetske valute sve vise gube svoju suštinsku vrednost, ra─Źunaju─çi da se kupovna mo─ç valuta iz dana u dan smanjuje. Isti napominju da je vrednost jedne unce zlata 2000. godine bila 400 US $ a trenutna vrednost je 1300$.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE