Obrenovac, 24.05.2019

MALI: Vlada razmišlja o smanjenju akciza na gorivo MMF: To nije prioritet.


Izvor: Tanjug | Obrenovac, 13.06.2018.
Vlada Srbije razmi┼ílja o eventualnom smanjenju akciza na gorivo kako bi se na┼ílo najbolje re┼íenje za gra─Ĺane, a ne zbog toga da bi se odgovorilo na proteste i zahteve sa ulica, izjavio je ministar finansija Sini┼ía Mali.

Foto:Tanjug


´╗┐

Vlada Srbije razmišlja o eventualnom smanjenju akciza na gorivo kako bi se našlo najbolje rešenje za gra─Ĺane, a ne zbog toga da bi se odgovorilo na proteste i zahteve sa ulica, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Na konferenciji za novinare sa predstavnicima Me─Ĺunarodnog monetarnog fonda, upitan o tome da li postoji prostor da se smanje akcize na gorivo, Mali odgovara da se ne mo┼że svaka mera posmatrati izolovano, te da i MMF smatra da akcize i njihovo eventualno smanjenje ne doprinose rastu.

"O tome mo┼żemo da diskutujemo. Ono što u ovom trenutku radimo kao Vlada je da ipak razmišljamo i o tome i da intenzivno radimo sa predsednicom Vlade da na─Ĺemo najbolju meru ako je potrebno da iza─Ĺemo gra─Ĺanima u susret i po tom pitanju", izjavio je Mali.

On je podsetio na ju─Źerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vu─Źi─ça povodom protesta koji nekoliko dana traju u Srbiji zbog cene goriva, te da ni Vlada ne─çe da odgovara na proteste i zahteve sa ulice.

Odgovaraju─çi na isto pitanje, šef misije MMF D┼żejms Ruf je rekao da smanjenje akciza nije prioritet, te objasnio da su PDV i akcize relativno bolje rešenje iz perspektive rasta, i da je fokus MMF-a više na smanjenju poreza na rad i pove─çanju podsticaja za investicije kroz smanjenje poreza na dobit, a sve u cilju ubrzanja rasta.

"Uvek u centru pa┼żnje MMF-a je zaštita ugro┼żenih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici, koji su pod udarom pove─çanja cena. Mi uvek mislimo da je to pitanje bolje rešavati kroz dobro targetirani sistem socijalnih beneficija", izjavio je Ruf.

Ruf je rekao i da je ─Źinjenica da je benzin poskupeo zbog pove─çanja cene nafte na svetskom tr┼żištu, a ne zbog pove─çanja akciza.

"Cene nafte rastu i padaju kao i druge cene", izjavio je Ruf.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE