Obrenovac, 04.07.2020

ŠTA SA TETKOM IZ INOSTRANSTVA?


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 16.12.2018.
Ako vam neko dolazi u goste - moraćete da platite porez za to

Foto:Thinkstock
Usvajanje zakona o ugostiteljstvu, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, osim paušalnog oporezivanja vlasnika smeštaja, doneće i mogućnost elektronske prijave i odjave turista.

Prema poslednjim podacima, trećina turista, koji provode odmor u Srbiji, nije prijavljena, jer borave u neregistrovanom smeštaju, privatnim stanovima, kućama, vikendicama, za koje vlasnici ne plaćaju porez niti na bilo koji način evidentiraju svoje goste. Upravo zbog toga, a i činjenice da država u ovom slučaju gubi značajna sredstva, projekat "e-Turist” će, kako smatraju u Ministarstvu trgovine, uvesti red i omogućiti u svakom trenutku precizne podatke o broju turista, kao i smeštajnim kapacitetima.

Na ovaj način postojaće i detaljan uvid u kretanje i boravak stranih gostiju i vremenu koje provode u našim turističkim centrima, što je inače praksa svuda u svetu. Ovaj projekat podrazumevaće i prijavu boravišne takse.

Kako kažu u Ministarstvu trgovine, prvi put su se u Srbiji stvorili uslovi da se turizam i ugostiteljstvo sistemski regulišu sa dva zasebna zakona – zakonom o turizmu i zakonom o ugostiteljstvu.

"Neki od ciljeva zakona o ugostiteljstvu su borba protiv sive ekonomije i unapređenje poslovnog ambijenta za fizička lica, koja obezbeđuju smeštaj. Ispuniće se i dugogodišnji zahtevi vlasnika smeštaja u objektima domaće radinosti (kuće, apartmani i sobe) i seoskim turističkim domaćinstvima da plaćaju paušalni porez što je već praksa i u regionu. Iznos poreza bi, kako je planirano, trebalo da bude u visini od pet odsto od prosečne bruto zarade u Srbiji u prethodnoj godini pomnoženo brojem ležaja (maksimalno do 30) i kategorijom turističkog mesta", navode u resornom ministarstvu.

Oni dodaju da je namera da vlasnici smeštaja legalno rade tokom cele godine uz relativno niske obaveze. Mere paušalnog plaćanja poreza deo su Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, piše Politika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE