Obrenovac, 13.07.2020

Obeležena 101. godišnjica oslobođenja Obrenovca u Prvom svetskom ratu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2019.
'Hrabro su stajali u prve redove borbe za Srbiju, njen napredak i razvoj...Slava im'

Foto:lokalnenovine.rs


Povodom obeležavanja 101 godine od oslobođenja Obrenovca u Prvom svetskom ratu, danas su na gradskom trgu položeni venci na spomenik nosiocima Karađorđeve zvezde sa mačevima i spomen obeležje vojvodi Živojinu Mišiću.

Vence na spomenike u centru grada položili su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, udruženja potomaka ratnika 1912-1920. ”Živojin Mišić”, porodice ratnika i građani.

Dragan Lazić, predsednik opštinskog odbora Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. ”Živojin Mišić” rekao je da članovi poštuju zavet da obeležavaju ovaj datum koji se prenosi sa kolena na koleno.Član Veća gradske opštine Obrenovac Zoran Ćorlomanović je obraćajući se prisutnima rekao da nikada u istoriji ljudi sa ovih prostora nisu bili kukavice.

"Hrabro su stajali u prve redove borbe za Srbiju, njen napredak i razvoj. Hrabro su Posavci izneli bitku na Kolubari, na Ceru, prešli Albaniju i trijumfalno se vratili u svoj Obrenovac. Trideset najhrabrijih su nosioci Karađorđeve zvezde i oni su naš ponos i podsećanje na njih treba da je naš motiv da, mi koji živimo u ovom mirnom i prosperitetnom vremenu, treba da radimo i razvijamo našu zemlju." – kazao je Ćorlomanović.U razgovoru sa članovima udruženja potomaka ratnika predsednik gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković je obećao da će pomoći da tročlana delegacija otputuje na Krf kako bi posetili ostrvo Vido i Plavu grobnicu gde je izgrađena mauzolej-kosturnica u senci stoletnih čempresa, u čast naših predaka koji tu počivaju.

Obrenovac je prvi pao pod okupaciju Austrougarske koja je trajala sve do 31. oktobra 1918. godine. ”Bilo jednom jedno divno pokolenje” je epitaf na spomeniku u centru grada posvećen ne samo odlikovanim ratnicima, već svima koji su dali svoj život za oslobođenje mesta i zemlje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE