Obrenovac, 16.07.2019

PROPISI ČUVAJU GLAVU


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.08.2018.
Bezbednost radnika na gradilištima ponovo u žiži javnosti, ZAŠTIĆENI SU SAMO NA OVAKVE NAČINE

Foto:Alo/Ognjen Radošević
Analizom nesrećnih slučajeva na teritoriji prestonice utvrđeno je da su najčešći uzroci: nebezbedan rad na visini, nekorišćenje opreme za ličnu zaštitu (šlem i zaštitni opasač), rad u nepropisno obezbeđenim iskopima, kao i angažovanje neobučenih lica koja rade na crno, saznaje „Alo!“ u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Građevinarstvo i industrija inače spadaju u najrizičnije delatnosti.

- Najugroženiji su građevinski radnici različitih profila - NK radnici, armirači, tesari, zidari, vozači (auto-viljuškara, teretnih motornih vozila), automehaničari, pomoćni radnici, elektromonteri, bravari zavarivači i rukovaoci dizalicama-kranovima - navode u Ministarstvu.

Tokom protekle godine, inspekcija za rad izvršila je brojne kontrole u Beogradu povodom smrtnih slučajeva na gradilištima, teških i lakih povreda, kao i kolektivnog povređivanja.

- U istom periodu doneta su 52 rešenja o zabrani rada, a podneto je 10 krivičnih prijava protiv odgovornih lica zbog sumnje da su počinili krivično delo izazivanja opasnosti (kršenjem propisa o bezbednosti). Podneta su i 33 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka - rečeno je u nadležnoj inspekciji.

Od ukupnog broja stradalih radnika u 2017, čak 30 odsto radilo je na crno.

- U takvim slučajevima radnici prethodno nisu upoznati s tehnologijom rada, pri čemu se nije vodilo računa ni o njihovoj stručnoj kvalifikaciji za obavljanje određenih poslova - navode nadležni.

Kobni pad

Poslednji tragični slučaj dogodio se nedavno na Zvezdari, gde je M. Đ. (20) iz Vlasotinca pao sa građevine, na kojoj je radio zajedno s ocem. Dva dana kasnije, nažalost, izgubio je bitku za život. Na istoj opštini, krajem jula, zabeležena je teška nesreća kada se radnik sapleo i pao na ulicu, posle čega ga je delimično pregazio bager koji je išao u rikverc.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE