Obrenovac, 14.12.2018

Među 10.000 predloga šta da se gradi u Beogradu i neki veoma originalni


Izvor: Blic | Obrenovac, 27.12.2017.
Kanalizacija, igrališta, škole, vrtići, ambulante... najčešći su predlozi građana u okviru projekta „Da se radi i gradi po tvom”, ali se među skoro desetak hiljada ideja nalaze neke veoma autentične i originalne.

Foto:Promo
Kanalizacija, igrališta, škole, vrtići, ambulante... najčešći su predlozi građana u okviru projekta „Da se radi i gradi po tvom”, ali se među skoro desetak hiljada ideja nalaze neke veoma autentične i originalne.

Dok su, na primer, neki stanovnici Lazarevca tražili da im se sredi kanalizacija, da se izgrade nove škole i ambulante, da se asfaltiraju ulice i srede rupe, bilo je onih koji su tražili da se i kod njih otvori “Mekdonalds”. Isti zahtev imali su i stanovnici Vrčina, kojima baš mnogo nedostaje ovaj moderni restoran. Interesantno je i što su Lazarevčani tražili i da im se bolje okiti grad, da se novogodišnja rasveta pusti širom opštine, da se otvore golf i konjički klub, kao i da se Lazarevac proglasi gradom.

 

Osim toga, metro i akvapark želela je svaka opština. Interesantno je što je samo jedan građanin Mladenovca poslao predlog za poboljšavanje uvek spornog prevoza na liniji 493, a da nekoliko njih želi poseban autobus koji će ih voziti do tržnog centra “Ikea”. No nije tu kraj, žitelji Rakovice želeli su jednu “Ikeu” samo za sebe, ali i izmenu svih natpisa na objektima širom ove opštine u ćirilično pismo.

“Da se pušta i narodna muzika na fontani na Slaviji”, glasio je jedan od predloga, koji nije bio jedini u vezi s fontanom. Iako su se mnogi bunili zbog cene muzičke fontane, istu su tražili i građani Surčina, ali i opštine Palilula koji su želeli da se jedna čuje i na kružnom toku kod Bogoslovije.

Nekima se ne sviđa ni crvena boja autobusa, a pojedinci su se dosetili ideje da autobusi, tramvaji i trolejbusi budu različitih boja kako bi se bolje raspoznavali.

Oni iz centra grada tražili su da Palata “Albanija” promeni ime, a oni sa periferije da Barajevo dobije plažu i pripoji se Mladenovcu i Lazarevcu kako bi dobio status grada.

Čak i ovi, pomalo šaljivi predlozi, pokazuju da su građani veoma ozbiljno shvatili akciju grada Beograda “Da se radi i gradi po tvom”.

 

Grad Beograd je za ovaj projekat obezbedio 200 miliona dinara, dok će svaka od opština učesnica priložiti po 10 miliona. Biće realizovani najbolji lokalni, ali i gradski projekti.

Kako su istakli nadležni, trajanje akcije nije ograničeno. U određenom trenutku će se prekinuti sa prikupljanjem predloga, te će se pristupiti - glasanju. Projekti koji dobiju najveći broj glasova biće realizovani.

Prihvatljive investicije i troškovi odnose se na kupovinu nove mehanizacije, opreme i traktora i opšte troškove (troškovi za pripremu projekata i tehničke dokumentacije).

Detaljan tekst Javnog poziva, pravilnik i prateći prilozi, dostupni su na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede www.minpolj.gov.rs, kao i internet stranici Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs.

Informacije u vezi raspisanog Javnog poziva mogu se dobiti i putem telefona, pozivanjem Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 011/2607960; 2607961, kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/3020100; 3020101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Sve informacije oko dokumentacije i zahteva zainteresovani poljoprivrednici iz Obrenovca mogu dobiti u kancelariji za poljoprivredu u zgradi Posavine. Komisija za poljoprivredu Gradske opštine Obrenovac poziva sve zainteresovane poljoprivrednike da dodju na tribinu koja će biti održana 28. decembra u Sokolskom domu i na kojoj će biti reči o subvencijama.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE