Obrenovac, 05.04.2020

Potvrđeni prvi slučajevi gripa u Obrenovcu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2019.
Virus gripa se javio među decom školskog uzrasta

Foto:Printscreen
U Obrenovcu su ove nedelje potvrđeni prvi slučajevi gripa i to među decom školskog uzrasta. Iz epidemiološke službe Doma zdravlja navode da je laboratorijska potvrda virusa u ovo doba godine očekivana, a građanima poručuju da još nije kasno za vakcinaciju.

"Trenutna epidemiološka situacija je uobičajena za ovo doba godine. Imamo porast akutnih respiratornih infekcija, a pojavii su se i prvi slučajevi gripa. Prijavljeno nam je iz školskog dispanzera dva slučaja gripa, znači, među decom školskog uzrasta", rekla je dr Zorica Vasić, epidemiolog u Domu zdravlja "Obrenovac".

Dr Vasić kaže da su u slučaju gripa ugroženi svi, a posebno oni koji su u kolektivima, što se odnosi i na decu školskog i predškolskog uzrasta. Najefikasnija preventivna mera protiv gripa je vakcinacija, te je Dom zdravlja "Obrenovac" prošle nedelje nabavio i nove doze vakcina protiv gripa.

"Interesovanje je ove godine bilo, u celoj Srbiji, pa i kod nas, daleko veće nego prethodnih godina. Prvi kontigent je bio 2.100 doza i to smo utrošili veoma brzo. Tražili smo dodatnu količinu vakcina, dobili smo je prošle nedelje i u toku je vakcinacija naših sugrađana. Želim da pozovem sve one koji žele da se vakcinišu, a do sada to nisu uradili. Građani mogu da se jave svom izabranom lekaru posle pregleda, ukoliko nemaju neko akutno oboljenje praćeno temperaturom i ukoliko nemaju alergijsku reakciju na piletinu, perje, jaja, gentamicin ili neki drugi sastojak vakcine", kazala je dr Zorica Vasić.

Epidemiološka služba uputila je poseban apel građanima koji su u visokom riziku od oboljevanja, tačnije imaju neko hronično oboljenje, kao što su kardiovaskularna, plućna, metabolička i druga.

Porast broja obolelih od virusa gripa može se očekivati u januaru, nakon zimskog raspusta. Iz epidemiološke službe podsećaju da je i nakon vakcinacije potreban period od dve do tri nedelje da bi se stekao imunitet.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE