Obrenovac, 21.09.2019

Sve više Beograđana se švercuje u gradskom prevozu


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 03.11.2017.
Za 65 miliona dinara, odnosno više od pola miliona evra ili 9,3 odsto, opali su prihodi od prodatih Busplus karata u septembru ove godine u odnosu na isti period lane!

Foto:E. Čonkić,M. Beljan,RAS Srbija,Mateja Beljan
Čak 8,2 odsto opala je prodaja mesečnih karata, dok je broj nepersonalizovanih od 90 minuta manji za čak 18,7 odsto. U smanjenju kupovine mesečnih dopuna prednjače povlašćene kategorije, kojima je prevoz ubedljivo najjeftiniji: srednjoškolci (čak 33,3 odsto manje), studenti (17,3 odsto), nezaposleni (12,3 odsto).

Među njima su i oni koji važe za najrevnosnije platiše - penzioneri, koji su kupili čak 13,4 odsto manje mesečnih karata u septembru ove, u odnosu na isti mesec prošle godine. Kada su u pitanju zaposleni, broj prodatih mesečnih karata umanjen je za 1,67 odsto. Interesantno je i da se broj putnika koji presedajući ponovo validiraju karte znatno smanjio, pa je odnos pao sa 1,22 vožnje po prodatoj karti na 1,18.
 

Mnogima je karta i preskupa, ali sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović navodi da je uvođenjem novog tarifnog sistema grad Beograd obezbedio znatne popuste za mesečne pretplatne karte.

- Tako, na primer, za povlašćene kategorije korisnika (učenici, studenti, penzioneri, nezaposleni) cena prevoza iznosi 1.090 dinara mesečno, što je oko 35 odsto cene koju plaćaju zaposlena lica. Apelujemo na sve korisnike javnog prevoza da redovno kupuju mesečne karte i validiraju ih pri ulasku u vozilo - navodi Mitrović.

Problem šverca u gradskom prevozu datira još iz devedesetih godina, još otkad su iz autobusa proterani kondukteri. Brojne gradske vlasti bezuspešno su pokušavale da uvode čak i drastične mere koje su podrazumevale tačkaste kontrole, stalne kontrole, radnike GSP-a i nezaposlene preko omladinskih zadruga. Ni fluoroescentni prsluci, ni komunalni policajci, ni proglašenje šverca za prekršaj za koji možete završiti i na sudu nisu urodili plodom. Putnici su najmanje prihvatali da ulaze na prednja vrata i da autobusi stoje dok kontrolori pregledaju karte. Ponovo se lane govorilo o mogućnosti uvođenja ulaza na prednja vrata, ali se nije otišlo dalje od spekulacija...

Putnici, kivni zbog loših autobusa, klima koje ne rade, haosa zbog saobraćajnih gužvi i dugog putovanja usled mnogobrojnih radova na ulicama, uvek nalaze izgovore za šverc.

- Za šta, molim te, da plaćam kartu. Pogledajte na šta nam liče autobusi, kolike su gužve i kako se kontrolori ophode prema nama - ljutito nas je upitala jedna od putnica linije 9.

Međutim, jedan stranac kojeg smo susreli na Trgu republike začudio se navici Beograđana da ignorišu obavezu plaćanja prevoza.

- Zaista je pakao voziti se autobusom bez klime i gužve su velike. Ali, da biste nešto kritikovali, prvo valjda morate da platite - kazao nam je on.

BG VOZ JEDINI U PLUSU

Broj validacija na tri stanice BG voza u centru grada gde nije moguće ući bez validirane karte znatno je povećan. Tako je za nešto manje od 20 dana u jesenjem periodu ove godine očitano 14,8 odsto više karata nego u sličnom intervalu lane. Velike gužve, ali i produženje linije na levu obalu Dunava svakako su uticali na ovo povećanje. Ipak, na stanici Pančevački most naši reporteri pronašli su i mesta kroz koja šverceri slobodno ulaze, dok kontrolori stoje isključivo pored rampi gde bez karte nije ni moguće proći.

MANJE NAPLAĆENO I KAZNI

Septembra prošle godine naplaćeno je 2.348 kazni "posebnih karata", a septembra ove samo 1.681.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE