Obrenovac, 21.02.2020

GRIP PRODUŽIO RASPUST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.02.2019.
Đaci u klupama tek od 25. februara

Foto:Thinkstock
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za jos nedelju dana. Predlog je usvojen na sednici posle 14 sati, te će se đaci naći u klupama tek od 25. februara.

On je za TV Pink rekao da se na taj korak odlucio na predlog struke, epidemiologa, koji procenjuju da će u narednom periodu biti još više obolelih od gripa, a da je među pacijentima do sada bilo najviše dece.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

- Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, heronične bolesti - dijabet, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljno je respitratora, ima dovoljno leka tamiflu - pojasnio je ministar.

Lončar pojašnjava da je epidemioloska situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godini, da se ranijih godina desavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

Raspust za sve učenike trebalo je da traje do 18. februara.

Poslednji smrtni slučaj zabeležen je u Pančevu gde je od posledica virusa gripa u Opštoj bolnici preminula jedna pedesetogodišnja žena time je crni bilans od početka sezone povećan na 23 umrlih.

Prijavljeno je oko 85.000 obolelih. Lekari upozoravaju da su uvek moguća pogoršanja, pa i fatalni ishodi koji uzokovani uglavnom komplikacijama usled bakterijske infekcije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE