Obrenovac, 21.09.2019

DA LI STE DOVOLJNO HRABRI I SPRETNI ZA OVAJ POSAO, TESTIRAJTE SE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 14.09.2017.
Postani spasilac Gorske slu┼żbe, prijava do 15. septembra

Foto:Gorska slu┼żba spasavanja Srbije


´╗┐

Testiranje kandidata za osnovni kurs Gorske slu┼żbe spasavanja Srbije odr┼żava se u 11 gradova širom zemlje, a prijave se mogu podneti do 15. septembra, saopšteno je danas iz te slu┼żbe.

Testiranja se odr┼żavaju u Beogradu, Boru, Zaje─Źaru, Kruševcu, Nišu, Vladi─Źinom Hanu, Novom Sadu, U┼żicu, Kragujevcu, Raški i Pirotu.

Detalji vezani za kriterijume fizi─Źke spreme koji moraju biti ispunjeni na uvodnom testiranju, kao i za trajanje i strukturu kursa nalaze se na internet stranici Gorske slu┼żbe spasavanja Srbije gss.rs/kurs

Gorska slu┼żba spasavanja Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija ─Źiji je osnovni cilj pomo─ç i spasavanje u nepristupa─Źnim planinskim i urbanim uslovima.

Spasiti ljudski ┼żivot, pomo─çi ─Źoveku u nevolji, osnovni je zadatak te slu┼żbe.
Osnovali su je 1952. godine iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas slu┼żbu sa─Źinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penja─Źi, speleolozi, ronioci i skijaši.

U svojim redovima slu┼żba ima lekare, doktore nauka, in┼żenjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente... U saopštenju je navedeno da je dijapazon aktivnosti spasilaca veoma širok: obavljaju traganje i spasavanje na skijaškim terenima, u opštim planinskim uslovima, obavljaju spasavanje iz jama, pe─çina i stena.

U svojim redovima imaju spasioce koji su sertifikovani za helikoptersko spasavanje, spasila─Źke pse, a vrše i spasavanje u urbanim uslovima, u slu─Źaju elementarnih katastrofa, kao što je bio slu─Źaj tokom prošlogodišnjih majskih poplava, kada su spasioci evakuisali i medicinski zbrinuli oko 1.200 stanovnika iz podru─Źja ugro┼żenih poplavama.

Godišnje spasioci imaju preko 1.000 saniranih povreda na skijalištima i nepristupa─Źnim planinskim terenima i oko 50 spasila─Źkih intervencija (pretraga i spasila─Źkih akcija) u svim delovima zemlje, piše u saopštenju.
Tokom godine spasioci obezbedjuju više od 100 planinarskih akcija, takmi─Źenja u planinskom biciklizmu, orijentaciji, avanturisti─Źkih trka i sva ostala dešavanja koja nose odredjenu dozu rizika.

Obuka se odr┼żava tokom oktobra na Staroj Planini u periodu od 13. do ; 22. oktobra plus jedan vikend, dok na kraju sve polaznike o─Źekuje završno polaganje u Beogradu.

Polaznici na kursu sti─Źu osnovna znanja koja su im neophodna kako bi bili spremni da se odazovu pozivu slu┼żbe i pru┼że pomo─ç onima kojima je potrebna.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE