Obrenovac, 21.09.2019

POSETIOCI ─ćE BITI ODU┼áEVLJENI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.08.2017.
Ove stvari ─çe biti besplatne u Gu─Źi

Foto:Petar Markovi─ç


´╗┐

Ovogodišnji Sabor truba─Źa u Gu─Źi, koji po─Źinje slede─çe nedelje, bi─çe posve─çen trubi i saborašima, izjavio je predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolovi─ç, najavljuju─çi brojne novine na ovoj manifestaciji.

Jolovi─ç je rekao da je jedna od novina ovogodišnjeg sabora da se ulaz za vozila, kao i svi programski sadr┼żaji ne─çe napla─çivati.

"Doneli smo odluku da podignemo rampe sa prilaznih puteva ka Gu─Źi, da obezbedimo dovoljno prostora za organizaciju parkinga koji ne─çe biti napla─çivan. Obezbedili smo produkcijsku ku─çu koja ima obavezu da obezbedi sredstva za posebne programske sadr┼żaje, pa tako ne─çe biti ni naplate za koncerte koji se odr┼żavaju u vreme Sabora, što je ona i obezbedila", kazao je Jolovi─ç.

Jolovi─ç je naveo da se nepla─çanjem parkinga i ulaza za koncerte, saborašima ostavlja saborašima mogu─çnost da sa svojim porodicama, prijateljima, poslovnim partnerima taj novac potroše "pod šatrama, a neki dinar daju i truba─Źima".

On je dodao da je došlo i do promene u Pravilniku o takmi─Źenju.

"┼Żeleli smo da eliminišemo mogu─çnost da jako mladi ljudi postaju majstori trube, pod okolnostima koje bi mogle da se analiziraju, sa tri osvojene nagrade publike. Od ove godine majstori trube ─çe mo─çi da postanu oni koji su osvojili najmanje dve nagrade stru─Źnog ┼żirija, a jedna im se priznaje nagrada od ┼żirija publike", objasnio je Jolovi─ç.

─îlanovi ┼żirija za finalna takmi─Źenja, ne─çe biti poznati do pred sam po─Źetak takmi─Źenja.

"Jedini ko je ovlaš─çen da razgovara sa kandidatima je direktor Centra za kulturu, a odluku na dan samog takmi─Źenja done─çe Upravni odbor. Bilo ko da sazna da je sa nekim od kandidata razgovarano bi─çe eliminisan i ne─çe biti u ┼żiriju", precizirao je Jolovi─ç.

Prema njegovim re─Źima, dupliran je broj predtakmi─Źarskih centara.

"Pored ─Źetiri tradicionalna (Surdulica, Zlatibor, Boljevac i Kova─Źica) imali smo pet novih u kategoriji seniorskih i jedan za mlade truba─Źke orkestre. Ove godine na svim predtakmi─Źenjima u─Źestvovalo je 30 orkestara više nego prošle godine i u budu─çnosti svi ─çe morati do 15. marta da prijavljuju da ─çe te godine organizovati predtakmi─Źenje truba─Źa, dakle otvorili smo mogu─çnost otvaranja još predtakmi─Źarski centara", istakao je Jolovi─ç.

Na zahtev saboraša dogovoreno je da se vrate šatre u crkvenu portu, naveo je Jolovi─ç, dodaju─çi da te površine nisu date na licitaciju, ve─ç se izašlo u susret našim ugostiteljima da zakupe prostor po skromnijim cenama što njima ukazuje na obavezu da moraju da vode ra─Źuna o cenama usluga.

Jolovi─ç je uputio poziv Gu─Źanima, Lu─Źancima i svim meštanima susednih gradova iz Moravi─Źkog i Zlatiborskog okruga i Šumadije da do─Ĺu na Sabor na nekoliko dana i u┼żivaju.

Podsetio je da je završen Dom truba─Źa zahvaljuju─çi razumevanju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a naro─Źito potpredsednika vlade Rasimu Ljaji─çu.

"Sabor ─çe sve─Źano 10. avgusta u 11 sati otvoriti ministar Ljaji─ç u prisustvu doma─çina 57. Sabora truba─Źa Miloljuba Aleksi─ça, dugogodišnjeg sponzora posebnih programskih sadr┼żaja. O─Źekujem da ─çe Gu─Źu ove godine posetiti veliki broj zvani─Źnika", istakao je Jolovi─ç.

"U susret 60. jubilarnom Saboru naš zahtev je da se do 2020. godine završi kompletna trasa autoputa na Koridoru 11 od Beograda do Po┼żege i da u funkciju civilnog saobra─çaja bude stavljen aerodrom u La─Ĺevcima. Sve ostalo ─çemo uraditi sami i sopstvenim snagama i za tada planiramo da se u Gu─Źi odr┼żi jedan od ve─çih svetskih skupova posve─çenih turizmu i trubaštvu", zaklju─Źio je Jolovi─ç.

Vršilac du┼żnosti direktora Centra za kulturu i sport opštine Lu─Źani, Nataša Majstorovi─ç, izjavila je da je ta ustanova organizator kulturno-umetni─Źkog programa na ovogodišnjem saboru truba─Źa i da se o─Źekuje u─Źeš─çe velikog broja kulturno-umetni─Źkih društava, peva─Źkih grupa i truba─Źa.

"Sve ove godine smo se trudili da kulturne i propratne sadr┼żaje vratimo tradiciji, kulturi i da zadr┼żimo duh sabora koji je nekada imao. Ove godine bi─çe odr┼żano takmi─Źenje zdravi─Źara, bira─çe se najlepša nošnja, ne samo iz Srbije, ve─ç iz celog sveta, a nadmeta─çe se omladinski i pionirski orkestri", rekla je Majstorovi─ç.

Prema njenim re─Źima, o─Źekuju se i u─Źesnici iz Italije, Portugalije, Makedonije, Slovenije, Poljske, Republike Srpske.

"U saradnji sa bibliotekom opštine Lu─Źani, bi─çe organizovane izlo┼żbe u Muzeju truba─Źa i u holu Centru za kulturu. Re─Ź je o izlo┼żbama samoukih slikara i vajara iz Draga─Źeva, fotografijama vojvode Petra Bojovi─ça u saradnji sa Narodnim muzejom iz ─îa─Źka. U proteklih godinu dana napisano je oko 25 knjiga o saboru", naglasila je Majstorovi─ç.

Direktor Turisti─Źke organizacije Draga─Źevo, Vukašin Dramli─ç, podsetio je da je Turisti─Źka organizacija Srbije, Sabor truba─Źa uvrstila u jednu od pet najzna─Źajnijih manifestacija u Srbiji.

"U proteklom periodu sabor je promovisna i u zemljama okru┼żenja, a sve u cilju dolaska što ve─çeg broja turista", objasnio je Dramli─ç.

On ka┼że da ─çe smeštaja u kampu biti ─Źetiri evra, dok ─çe u privatnom biti oko 20 evra.

Direktor produkcije Sabora truba─Źa, Dobrivoje Marinski, naglasio je da zahvaljuju─çi sponzorima, opštinu Lu─Źani, Mesnu zajednicu Gu─Źa i Centar za kulturu, organizacija i produkcija manifestacije ne─çe koštani nijedan dinar.

"Uspeli smo kompletnu finansijsku kontrukciju da zatvorimo zahvaljuju─çi sponzorima", rekao je Marinski.

On je podsetio da ─çe i na ovogodišnjem saboru sistem glasanja biti kao na Evroviziji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE