´╗┐ TRI KANDIDATA NA JEDAN INDEKS

Obrenovac, 21.08.2018

TRI KANDIDATA NA JEDAN INDEKS


Izvor: Ve─Źernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 13.06.2018.
Gu┼żve na Stomatolo┼íkom i Filozofskom, najvi┼íe slobodnih mesta na dru┼ítvenim fakultetima

Foto:Printscreen


´╗┐

Za upis na Stomatološki fakultet i na smer Psihologija na Filozofskom fakultetu bila je prošle godine najve─ça gu┼żva - po tri kandidata na jedno mesto. A najviše bodova za upis bilo je potrebno na Elektrotehni─Źkom fakultetu, gde je devet kandidata na vrhu liste smera Softversko in┼żenjerstvo imalo sto bodova, dok su na smeru za elektrotehniku i ra─Źunarstvo maksimalan u─Źinak ostvarila ─Źak 34 brucoša. Mnogi od njih su u─Źenici sa nagradama sa takmi─Źenja, koje se ra─Źunaju kao maksimalan u─Źinak na prijemnom, bez polaganja testa.

Na stomatologiji je bilo tri puta više kandidata nego slobodnih mesta - 747 prijavljenih, a 239 primljenih. Na psihologiji se 240 maturanata borilo za 84 indeksa. Sli─Źno interesovanje bilo je i na Fakultetu organizacionih nauka, Medicinskom i Matemati─Źkom fakultetu. Upisni trend sli─Źan je u poslednjih nekoliko godina, pa prošlogodišnji podaci sa Univerziteta u Beogradu mogu da budu dragoceni ovogodišnjim maturantima koji nameravaju da školovanje nastave na njemu.

Najviše slobodnih mesta za drugi upisni krug ostalo je na ve─çini društvenih fakulteta. Na Pravnom fakultetu donja granica za bud┼żet bila je 70 bodova, a svi prijavljeni koji su prešli minimum od 30 bodova mogli su da se upišu. Na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju poslednji iznad bud┼żetske crte na najja─Źem smeru, Logopediji, imao je 79, a za samofinansiranje - 74 boda. Na Fakultetu bezbednosti donja granica za bud┼żet bila je na 85 bodova, a za samofinansiranje na 73 boda.

Na Univerzitetu u Beogradu prošle godine se, za 15.107 mesta, prijavilo 20.536 kandidata, a upisano je znatno manje njih - 13.821. Posle ─Źak tri upisna roka ostalo je 1.478 slobodnih mesta. Kako su svake godine generacije malobrojnije, iz godine u godinu smanjuje se broj prijavljenih i upisanih, a pove─çava se broj nepodeljenih indeksa. Razlika je velika izme─Ĺu broja prijavljenih i primljenih i zbog toga što, kako bi obezbedili mesto na bud┼żetu, mnogi svršeni srednjoškolci prijemni pola┼żu na dva, pa i na tri fakulteta, prenose "Ve─Źernje Novosti".

Naj─Źeš─çe kombinuju medicinu i stomatologiju, što je prošle godine uradilo 369 kandidata. Test na Ekonomskom i FON-u polagalo je 280 maturanata, na Saobra─çajnom i FON-u 218, na ETF i FON-u 206, na Matemati─Źkom i FON-u 203, a na ETF-u i Matemati─Źkom 200 kandidata. Mnogi su kombinovali i, na primer, medicinu u Beogradu i u Novom Sadu ili Nišu, Kragujevcu...

Petice za medicinske škole

Me─Ĺu visokim strukovnim školama u glavnom gradu najte┼że je prošle godine bilo upisati Visoku zdravstvenu školu, gde je na ve─çini smerova bilo duplo više kandidata nego slobodnih mesta. Na Visokoj školi za informacione i komunikacione tehnologije letvica je bila visoko postavljena, pa je poslednji na listi za studije o trošku dr┼żave imalo 94, a za samofinansiraju─çe studije 90 bodova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE