Obrenovac, 28.05.2020

GROZNICA ZAPADNOG NILA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.08.2017.
U Srbiji registrovano 12 obolelih

Foto:Profimedia


´╗┐

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovi─ç Batut" na teritoriji Srbije registrovano je 12 potvr─Ĺenih slu─Źajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

U saopštenju Instituta, objavljenom na njihovom sajtu, navodi se da su potvr─Ĺeni slu─Źajevi prijavljeni na teritoriji Beograda (osam slu─Źajeva), u Ju┼żnobanatskom okrugu (tri slu─Źaja), i u Severnoba─Źkom (jedan slu─Źaj).

Na 22 lokacije u Beogradu me─Ĺu kojima su i Ada Huja, Les─çe, Novo groblje, Srem─Źica, na kojima su prikupljani komarci, dokazano je prisustvo zara┼żenih komaraca, piše u saopštenju Instituta.

Na teritoriji Pan─Źeva, navode, prona─Ĺeni su na 12 lokacija, izme─Ĺu ostalog, kod Sportskog centra na Misi, kod Fabrike stakla i na drugim lokacijama.

U Novom Sadu utvr─Ĺeno je prisustvo zara┼żenih komaraca na 8 lokacija, izme─Ĺu ostalih, na Petrovaradinu i Ribarskom ostrvu, popularnom Ribarcu.

"Institut za javno zdravlje Srbije prikuplja sve relevantne podatke o obolelim osobama, pri ─Źemu postoji odredjen protokol po kojem se informacije prikupljaju i objedinjuju. Svakako da prvim podacima o broju hospitalizovanih osoba kod kojih postoji sumnja na ovu infekciju raspola┼że Klinika za tropske i infektivne bolesti KCS, gde se najve─çi broj osoba sa te┼żom klini─Źkom slikom upu─çuje, kao i Referentna laboratorija koja sprovodi laboratorijsku dijagnostiku", piše u saopštenju Instituta.

Groznica Zapadnog Nila, objašnjavaju, je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najve─çe aktivnosti komaraca.

"Imaju─çi u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najve─çi broj obolelih osoba se registruje tokom avgusta i septembra meseca", preciziraju iz Instituta.

Do 24. avgusta ove godine, objašnjavaju, registrovano je 37 slu─Źajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Gr─Źkoj (dva smrtna slu─Źaja), tri u Italiji, šest u Rumuniji, ─Źetiri u Austriji, dva u Ma─Ĺarskoj i ─Źetiri slu─Źaja u Izraelu.

Kako objašnjavaju, u periodu od 2012. do 2016. godine na teritoriji Srbije je registrovano ukupno 524 slu─Źaja groznice Zapadnog Nila, od kojih je 367 klasifikovano kao potvr─Ĺeni slu─Źajevi.

U istom periodu, ka┼żu, registrovano je 58 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Ve─çina osoba, 80 do 90 odsto, inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti, navode u Institutu, dok kod malog procenta zara┼żenih osoba njih 10 do 20 odsto ima simptome koji podse─çaju na oboljenje sli─Źno gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, le─Ĺima, miši─çima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Me─Ĺutim, dodaju, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka asepti─Źnog meningitisa ili encefalitisa (kod 0,2 odsto obolelih mladjih od 65 godina, i devet kod 2 odsto pacijenata preko 65 godina ┼żivota).

Smrtnost je, upozoravaju, ve─çi kod starijih osoba, naro─Źito, ka┼żu, kod osoba iznad 75 godina ┼żivota.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvani─Źno prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula meseca 2012. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE