Obrenovac, 05.07.2020

Episkop valjevski Milutin osveštao plac za izgradnju hrama na Zabrežju


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 10.10.2017
Hram će biti posvećen Prepodobnoj Anastasiji Srpskoj - majci Svetog Save
Episkop valjevski Milutin uz prisustvo vernika, sveštenika obrenovačke crkve i đaka osnovne škole u Zabrežju, osveštao je plac na kome će početi izgradnja novog hrama u ovom mestu. Po završetku čina osvećenja placa za izgradnju hrama, Episkop valjevski Milutin obratio se okupljenim vernicima svojom besedom i naglasio da ovaj današnji dan ulazi u istoriju kao dan od velikog značaja za meštane Zabrežja.

Vekovna želja Zabrežana da u svom mestu izgrade Hram Božiji, kao mesto sabornosti, zajedništva i ogledalo hrišÄ‡anskog identiteta sprovedena je u delo. Radovi na placu počeće ove nedelje, a do kraja jeseni će biti postavljen temelj za novi pravoslavni hram u Zabrežju. Idejni projekat je uradio arhitekta Vladislav T. Lalicki, koji je projektovao belopoljski hram i manastir u Mislođinu.

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog Milutina hram će biti posvećen Prepodobnoj Anastasiji Srpskoj - majci Svetog Save. 

Prepodobna Anastasija Srpska bila je supruga Stefana Nemanje, majka Vukana, Stefana i Rastka. Zamonašila se 1196. godine i dobila monaško ime Anastasija, njeno kršteno ime je Ana.  Anastasija je otpočela svoj monaški život u manastiru Presvete Bogorodice u Kuršumliji blizu Toplice, jednom od prvih manastira dinastije Nemanjića. Kada je njen suprug napustio manastir Studenicu 1196. godine kako bi otišao na Svetu Goru da bi se ponovo sreo sa svetim Savom, prepuštajući kraljevski presto svom sinu Stefanu Prvovenčanom, Anastasija je ostala jedini roditelj izvorne dinastije Nemanjića koji je još uvek boravio u Kraljevini Srbiji. Nakon što je 1192. godine njen sin Sava sa 17 godina napustio kraljevski dvor u korist monaškog života na Svetoj Gori, blažena Anastasija nikada više nije videla svog sina u ovozemaljskom carstvu. Upokojila se 21. juna 1200. godine. Njene mošti počivaju u manastiru Studenici. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE