Obrenovac, 14.12.2018

HO─ćEMO LI IKAD DO─îEKATI PENZIJU...?


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 23.12.2017.
Od Nove godine nova pravila penzionisanja!

Foto:Vlada ┼ápor─Źi─ç,Neboj┼ía Mandi─ç,Kurir/Ilustracija


´╗┐

Novi propisi o penzionisanju u Srbiji primenjiva─çe se od 1. januara idu─çe godine, kada se granica za odlazak u starosnu penziju za ┼żena pomera za šest meseci, pa ─çe mo─çi da dobiju penziju sa 62 godine ┼żivota i najmanje 15 godina sta┼ża osiguranja, podsetio je danas Republi─Źki fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Za ┼żene ─çe se do 2032. godine postepeno pomerati starosna granica za penzionisanje da bi od te godine i one kao i muškarci imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina ┼żivota.

Kod muškaraca i dalje va┼że isti uslovi za pezionisanje - 65 godina ┼żivota i najmanje 15 godina sta┼ża osiguranja. Pravo na punu starosnu penziju i ┼żene i muškarci mogu da ostvare i sa navršenih 45 godina sta┼ża osiguranja, bez obzira na godine ┼żivota.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2018. godine muškarcima ─çe biti potrebno 40 godina sta┼ża osiguranja i najmanje 57 godina ┼żivota, a ┼żenama 38 godina sta┼ża osiguranja i najmanje 56 godina i ─Źetri meseca ┼żivota.

U tom slu─Źaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina ┼żivota propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno mo┼że da iznosi 20,4 odsto.

Gra─Ĺanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji va┼że u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 29. decembra.

Zahtev za penziju se podnosi najkasnije 30. decembra, što mo┼że da se u─Źini i poštom, kao preporu─Źena pošiljka. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji va┼że u toj godini.

Sve filijale, slu┼żbe i ispostave Republi─Źkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radi─çe u subotu 30. decembra od 7.30 do 15.30, i to samo slu┼żbe prijema zahteva i pravne pomo─ç, kako bi se omogu─çilo osiguranicima da blagovremeno podnesu zahtev i ostvare pravo na penziju u skladu sa uslovima va┼że─çim u 2017. godini.

Zahtevi ─çe se primati bez obzira da li su prilo┼żeni svi dokazi potrebni za odlu─Źivanje o zahtevu za penzionisanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE