Obrenovac, 22.02.2020

Danas je Svetski dan hemofilije


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2018.
Većeras će jarko crvenom bojom biti osvetljeni Most na Adi, zgrada Narodne skupštine, Palata Albanija i druga javna zdanja u Beogradu

Foto:Promo,P.Dimitrijević
To je urođeni nedostatak jednog od faktora zgrušavanja krvi, a krvarenja kod dece su najčešÄ‡e u zglobovima i mišićima i mogu biti blaga i beznačajna, ali i opasna po život ukoliko se ne leče.

Osvetljavanjem javnih zdanja u Beogradu šalje se i apel da se obolelima od te bolesti pomogne da se maksimalno uključe u sve segmente društvenog života, saopštilo je Udruženje hemofiličara Srbije.

Kako su naveli, savremena dijagnoza, lekovi i terapija za obolele od hemofilije dostupni su za svih oko 900 obolelih u Srbiji, što finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ističe se da je, budući da se radi o neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja pacijenata usmerena prvenstveno na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica bolesti.

Procenjuje se da u svetu od bolesti zgrušavanja krvi boluje oko 400.000 osoba, ali je tek za njih oko 25 odsto dostupno adekvatno lečenje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE