Obrenovac, 29.02.2020

Osveštan hram u Maloj Moštanici (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 24.06.2019.
Svečani čin osvećenja hrama posvećenog Svetoj velikomučenici Nedelji izvršio je patrijarh srpski Irinej

Foto:lokalnenovine.rs
Mala Moštanica je u nedelju zvanično dobila svoj pravoslavni hram posvećen Svetoj velikomučenici Nedelji. Velelepno zdanje osveštao je patrijarh srpski gospodin Irinej, koji je u obraćanju parohijanima istakao značaj izgradnje verskih objekata.

"Neka je blagosloven ovaj veliki dan, dan kada smo osvetili novi dom Božiji, neka je blagosloveno i ovo sveto sabranje vaše, braćo i sestre, od svih mogućih sabranja i danas i juče i sutra, ovo sabranje je jedino sveto i Bogom blagosloveno", kazao je patrijarh Irinej meštanima.

"Veliki dan za sve vas, braćo i sestre, veliki dan za ovo selo, ali i za čitav srpski pravoslavni narod i šire, za celu Hristovu crkvu širom sveta", poručio je patrijarh srpski.

Zahvalan svima koji su učestvovali u izgradnji hrama, patrijarh Irinej dodelio je ktitorima i dobrotvorima orden Svetog kralja Milutina. Odlikovanje su poneli Milorad Grčić, Zdravko Dobrić i Radovan Manojlović.

"Imali smo tu čast da našu svetinju osvešta patrijarh srpski gospodin Irinej. To je njegova druga poseta od 2013. danas. Zaista smo mu zahvalni na tome i velika nam je čast zbog toga", rekao je Ivan lazarević, predsednik Mesne zajednice Mala Moštanica.

On je, takođe, izrazio zahvalnost svima koji su doprineli izgradnji hrama, od početka radova, u avgustu 2013. godine, do samog čina osvećenja.

Jedan od priložnika je i Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

"Država je prihvatila inicijativu da se ovde podigne hram. Početna sredstva za podizanje temelja smo mi obezbedili, a onda su se, naravno, priključili i ostali donatori i sve je završeno. Hram nije veliki, ali je velelepan i to je doprinos i države, kao i javnih preduzeća, da bude bolje i našoj crkvi i našem narodu za očuvanje verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta", kazao je dr Mileta Radojević, direktor Uprave.

Odmah po završetku osveštavanja hrama, usledila je litija i svečana liturgija, a upriličena je i trpeza ljubavi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE