Obrenovac, 24.02.2019

IZUMIREMO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2018.
Stanovni┼ítvo nam je me─Ĺu najstarijim na svetu, a tek nam sledi starenje

Foto:Ana Paunkovi─ç


´╗┐

Stanovništvo Srbije spada me─Ĺu najstarije populacije globalno, a sa prognozom daljeg intenzivnog starenja usled niskog nataliteta, fertiliteta i odlaska mladih, navedeno je u ista┼żivanju o polo┼żaju i socijalnoj uklju─Źenosti starijih osoba koje su uradili Crveni krst Srbije i mre┼ża organizacija civilnog društva Humana S.

"Slika o starijem ┼żenama i muškarcima u Srbiji, razli─Źitim aspektima njihovog polo┼żaja i uslovima ┼żivota govori da je njihov status relativno nepovoljan, u pore─Ĺenju sa starijim osobama koje ┼żive na podru─Źju Evropske unije", navode oni.

Prema iznetim podacima, u 2016. godini populacija stara 65 i više godina ─Źinila je 19 odsto ukupnog stanovništva, od kojih je samo 15 odsto bilo zaposleno.

Osim toga, kako navode, rodne razlike su primetne, pa je stopa zaposlenosti za muškarce iznosila 19,5 odsto, a za ┼żene 9,6 odsto, preneo je B92.

Istra┼żivanje je, tako─Ĺe, pokazalo da je potrebno unaprediti pristup zdravstvenim uslugama i proširiti kapacite le─Źenja i nege starijih u ku─çnim uslovima.

Tokom 12 meseci koji su prethodili istra┼żivanju o upotrebi informacionih tehnologija, samo je 17 odsto stanovništva starog 65 i više godina koristilo kompjuter, što je znatno ni┼że nego za istu populaciju u EU 28, gde je ovaj procenat ─Źak 52 odsto.

"Ovo je šesto veliko istra┼żivanje koje Crveni krst Srbije sprovodi u cilju unapre─Ĺenja polo┼żaja starijih osoba u Republici Srbiji, jer kroz prikupljanje i analizu podatka mo┼żemo jasno da sagledamo potrebe i probleme sa kojima se susre─çu i da na osnovu toga definišemo preporuke za poboljšanje njihovog statusa", izjavila je Vesna Milenovi─ç, generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije.

Istra┼żivanje predstavlja samo deo dugogodišnjeg zalaganja Crvenog krsta Srbije da se sa jedne strane poboljša polo┼żaj starijih osoba, a sa druge strane da se prepozna njihov potencijal i da se oni uklju─Źe u sve sfere društva", dodala je Milenovi─ç.

Istra┼żivanje o socijalnom uklju─Źivanju starijih osoba sa─Źinjeno je na osnovu statisti─Źkih podataka iz zvani─Źnih evidencija, kao i dostupnih podataka, a u obzir su uzeti materijalni uslovi ┼żivota, pristup resursima i uslugama, društvena participacija i socijalne mre┼że, slobodno vreme, ┼żivotni stilovi, kultura i komunikacija, kvalitet ┼żivota i subjektivno zadovoljstvo.

Istra┼żivanje je sprovedeno u okviru trogodišnjeg regionalnog projekta "Inicijativa za socijalno uklju─Źivanje starijih osoba (TASIOP)", u kojem u─Źestvuju mre┼że organizacija civilnog društva iz pet dr┼żava. Projektom koordinira Crveni krst Srbije, a realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE