Obrenovac, 24.02.2019

IMA FAKIRA, NEMA PROGRAMERA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 08.02.2018.
Zanimanja za koja se Srbi GRABE, ali ih slu┼żba za zapo┼íljavanje jo┼í ne PREPOZNAJE

Foto:Promo,V.┼Żivojinovi─ç


´╗┐

Dok stotine ljudi u Srbiji pokušava da se prekvalifikuje u IT sektor, otima se za posao upravnika zgrade ili sanja o tome da zara─Ĺuje kao notar, za ova i sli─Źna zanimanja još uvek ne postoji šifra na birou rada. Sa druge strane, taj problem nemaju, na primer, profesori marksizma, videotekari ili artiste-fakiri.

Preko potrebno "osve┼żenje" Šifrarnika Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje još uvek nije došlo. I dalje mnoštvo mladih "bolonjskih" nada kuca na njihva vrata sa diplomom u ruci, samo da bi saznalo da za njihovo novo zvanje ne postoji odgovaraju─çi broj.

Neka od najtra┼żenijih i najpopularnijih zanimanja, ─Źiji se razvoj navodi kao klju─Źan faktor oporavka privrede, za Biro rada su neprepoznatljiva.

- Trenutno ne postoje šifre za neka zanimanja koja su se pojavila ili su prepoznata na tr┼żištu rada poslednjih 20 godina, a nisu bila obuhva─çena Šifarnikom zanimanja i stru─Źne spreme iz 1998. godine. Primera radi, najviše novih zanimanja pojavilo se u oblasti informacionih tehnologija, kao i raznih uslu┼żnih delatnosti - analiti─Źari i stru─Źnjaci za razvoj softvera i aplikacija, stru─Źnjaci za razvoj internetskih aplikacija i multimedijalnih sadr┼żaja, stru─Źnjaci za razvoj softvera, stru─Źnjaci za razvoj internetskih aplikacija i multimedijalnih sadr┼żaja, programeri aplikacija, dizajneri i administratori baza podataka sli─Źno – rekli su iz Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje (NSZ).

Na listi nema ni stru─Źnjaka za prodaju, marketing ili odnose s javnoš─çu, a ─Źak ni ─Źuvenog notara, koji se smatra jednim od najunosnijih zanimanja u zemlji, jer onom ko ga obavlja mo┼że doneti i više hiljada evra mese─Źno. Sa spiska tako─Ĺe izostaju i izvršitelji i profesionalni upravnici zgrada, a za ovo poslednje mesto i dalje vlada ogromno interesoavnje.

─îak i neka manje moderna zanimanja, poput vaspita─Źa tradicionalnih igara, i dalje ─Źekaju na svoj broj.

Ukoliko postoji potreba za njihovom spremom, svi oni ipak mogu na─çi posao i preko biroa.

- Ukoliko se NSZ-u obrati lice sa zvanjem za koje ne postoji šifra, praksa je da se lice evidentira u odgovaraju─çem ili najsrodnijem zanimanju, na osnovu pripadnosti istom podru─Źju rada i istoj grupi zanimanja – dodaju iz NSZ-a.

Za šta se školujemo?

No, praksa je tako─Ĺe pokazala da to ako i reši neke probleme, done─çe nove. Zakon o visokom obrazovanju 2005. godine, kao ni sam Bolonjski proces, nisu usaglašeni sa evidencijom zanimanja koju je taj proces doneo. To zna─Źi da se studenti školuju za zanimanja koja naš sistem za zapošljavanje i dalje precizno ne prepoznaje.

Slu─Źaj Beogra─Ĺanke koja je sa novog posla otpuštena pre nego što je i po─Źela da radi, jer je ekonomista master, a ne master ekonomista, pokazao je na koliko problema zbog neuskla─Ĺenih zvanja mo┼że da do─Ĺe, ili na koje "rupe" u pravilniku mo┼że da se vadi.

- Pre nekoliko godina ostala sam bez posla u školi nakon godinu dana rada, jer se na to mesto na slede─çem konkursu prijavila koleginica koja je profesor hemije, a ja sam diplomirani hemi─Źar. Završila sam i master, ali d┼żaba sam donosila potvrde da imam polo┼żene pedagoške, psihološke i metodi─Źke predmete koje se od budu─çeg profesora zahtevaju, kad nisam imala i odgovaraju─çe zvanje – ka┼że B.J. koja je imala sli─Źan problem.

Iz Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje ka┼żu da bi ovi i sli─Źni problemi u budu─çnosti trebalo da budu rešeni.

- O─Źekuje se da u toku ove godine nadle┼żni organi usvoje dokument o uskla─Ĺenoj Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja u skladu sa me─Ĺunarodnim standardom ISCO-08, kao i Nacionalni okvir kvalifikacija Srbije, ─Źime ─çe se stvoriti uslovi za vo─Ĺenje evidencija u ovim oblastima na na─Źin koji se primenjuje u evropskim okvirima i sa jasnim postupkom njihovog redovnog a┼żuriranja i inoviranja – dodaju iz NSZ-a.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE