Obrenovac, 04.08.2020

ISTRA┼ŻIVANJE O POVERENJU GRA─ÉANA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 09.09.2017.
Verujemo u obrazovni sistem, sumnjamo u sudstvo

Foto:Uroš Arsić / RAS Srbija


´╗┐

Polagano raste poverenje gra─Ĺana u lokalnu samoupravu, policiju i carinu, pokazalo je istra┼żivanje javnog mnjenja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. U odnosu na prošlu godinu, više podozrenja gra─Ĺani imaju u tu┼żilaštvo i sudstvo.

Najve─çi pad poverenja u odnosu na prošlu godinu, od šest odsto, zabele┼żen je kod tu┼żilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije. Istra┼żiva─Ź BCBP-a Bojan Elek ka┼że da gra─Ĺani nisu ube─Ĺeni da institucije rade svoj posao i da borba protiv korupcije zaista funkcioniše.

 

- Iako je borba protiv korupcije ve─ç godinama prioritet vlasti i nalazi se u programu sadašnje Vlade, loše je što gra─Ĺani manje veruju tu┼żiocima koji vode koruptivne istrage, Agenciji za borbu protiv korupcije koja preventivno uti─Źe na korupciju, sudije koje bi trebalo na kraju dana da presude, kao i novinare koji bi trebalo nepristrasno da izveštavaju - istakao je Elek.

Ipak, zaposleni u lokalnoj samoupravi se mogu pohvaliti da im ─Źak tri odsto gra─Ĺana veruje više nego prošle godine, pripadnici policije za dva odsto, a radnici carine procenat više.

- Dobro je što policija bele┼żi blagi rast poverenja, iako je 2016. podnela za 10 odsto manji broj krivi─Źnih prijava za koruptivna krivi─Źna dela nego pre dve godine. Korupcija ─çe biti suštinski smanjena kada ceo lanac izme─Ĺu policije, tu┼żilaštva i sudstva zaista proradi - ukazao je istra┼żiva─Ź BCBP-a Saša ─Éor─Ĺevi─ç.

Istra┼żivanje je pokazalo i da ┼żene u proseku za oko šest odsto više veruju institucijama od muškaraca. Jedini izuzetak je zdravstvo, ovoj instituciji dame manje veruju nego „ja─Źi“ pol. Tako─Ĺe, poverenje u institucije u Srbiji raste sa godinama ┼żivota, te najstariji gra─Ĺani natpolovi─Źno veruju svim institucijama, sem nevladinim organizacijama. Mladi, do 29 godina, više veruju medijima, carini i nevladinom sektoru.

Skepticizam prema institucijama, pokazalo je istra┼żivanje, varira sa stepenom obrazovanja gra─Ĺana, pa tako gra─Ĺani sa višim stepenom obrazovanja manje poverenja poklanjaju parlamentu, a više nevladinom sektoru. Pri tom, gra─Ĺani sa nezavršenom srednjom školom su najnepoverljiviji prema institucijama.

Istra┼żivanje javnog mnjenja BCBP-a sprovedeno je u junu 2017. na reprezentativnom uzorku od 1.000 punoletnih gra─Ĺana Srbije, kao deo regionalnih napora pet organizacija civilnog društva iz regiona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE