Obrenovac, 10.12.2018

I NA OVO TREBA DA PAZITE


Izvor: Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2017.
Kako biti pravi vernik tokom posta

Foto:Profimedia


´╗┐

Suština posta je duhovno pro─Źiš─çenje, ispovedanje grehova i ─Źinjenje dobrih dela...

Duhovno pro─Źiš─çenje, ispovedanje grehova, ljubav prema bli┼żnjima i dobro─Źiniteljstvo su jedne od osnovnih stavki kojih treba da se pridr┼żavate ako ste pravi vernici, jer one ─Źine suštinu posta. Kada postimo, to nije samo uzdr┼żavanje od masne hrane ve─ç treba i da nau─Źimo sebe kako da postanemo bolji ljudi, isti─Źe otac Ljubomir Rankovi─ç.

Bo┼żi─çni post, koji ─çe trajati sve do sedmog januara, period je u kojem, osim posne hrane, treba da se pridr┼żavamo i mnogo ozbiljnijih stvari.
- Hrana je samo jedan pomo─çni element u postu, a glavna dimenzija je duhovno pro─Źiš─çenje, ispovedanje grehova, ─Źinjenje dobrih dela, to je najva┼żnije. Ovo je period kada treba da razmišljamo kako da postanemo bolji ljudi, a to se mo┼że samo uz dobra dela, ljubav i slu┼żenje bli┼żnjima, toleranciju, razumevanje, pomo─ç - to je suština - objašnja sveštenik Rankovi─ç.

Prema njegovim re─Źima, cilj posta je u─Źiniti sve navedene stvari, ali za svoje dobro. Kako sam isti─Źe, ─Źovek se pridr┼żava i poštuje post zbog sebe, a ne zbog Boga. Postiti terba iz ljubavi prema njemu.

- To je duhovni podvig, ─Źiš─çenje duše od svih sitnih i krupnih grehova u toku odre─Ĺenog perioda godine. Sebe od greha ─Źistimo pomo─çu ispovesti. Tokom posta se podrazumeva redovniji dolazak u hram u kojem se pri─Źeš─çujemo. Potrebno je pri─Źati o svojim unutrašnjim tegobama i mukama koje nas pritiskaju, o svojim li─Źnim gresima, a ne o tu─Ĺim - savetuje sagovornik.

Otac Rankovi─ç preporu─Źuje da ljudi nau─Źe kako da se kontrolišu i prilikom psovanja, sva─Ĺa, uvreda svojih bli┼żnjih.

- Uzdr┼żavanje od mrsne hrane je samo deo tog posta. Trenutno smo u periodu kada treba da postanemo bolji ljudi, da smanjimo svoje poroke ukoliko ih ima. Na primer, ako neko puši kutiju cigareta, neka pokuša da prepolovi koli─Źinu. Isto va┼żi i za alkohol, neka se smanji unošenje tog pi─ça. Najbolje je, ako se mo┼że, prestati. Ako neko mnogo psuje, neka barem upola smanji izgovaranje pogrdnih re─Źi. Naravno, bolesti zavisnosti i tu─Źe, treba smanjiti na minimum tokom cele godine, a ne samo tokom posta - savetuje sveštenik i dodaje da partneri koji su u vezi, ali ni oni koji su u braku ne moraju da se suzdr┼żavaju od fizi─Źke ljubavi.

- Kad ─Źovek ┼żeli da pre─Ĺe put od 1.000 koraka, mora u─Źiniti prvi korak. Post je prilika da napravimo taj korak, kojim ve┼żbamo da budemo bolji ljudi, a samim tim i bolji hriš─çani - završava otac Rankovi─ç.

Ko ne posti?

Sveštenik Ljubomir Rankovi─ç objašnjava da Crkva ne zahteva od svih da se pridr┼żavaju posta.

- Ako lekari ne savetuju post, onda nema ni potrebe za tim. Crkva ima široko razumevanje za svoju decu sa posebnim potrebama, kao što je bolest. Tako─Ĺe, po crkvenim pravilima, deca koja su mla─Ĺa od sedam godina ne treba da poste. Po┼żeljno je, recimo, da naše majke hriš─çanke ve┼żbaju svoju decu da poste jedan do dva dana. Trudnice tako─Ĺe, ako im je lekar odredio da treba da jedu odre─Ĺenu hranu, onda ne moraju da se pridr┼żavaju posta. Prosto, ─Źovek je najva┼żniji, kao i njegovo dobro zdravlje - ka┼że otac Rankovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE