Obrenovac, 03.06.2020

'NAŠE RUKE NAŠA REČ' - EKO RADIONICA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 22.07.2017
Beogradski centar za osobe sa invaliditetom u okviru programa 'Naše ruke – naša reč' organizovao je ekološku radionicu u Nautičkom selu Biser, Boljevcima i Bojčinskoj šumi.

Foto:Lokalne novine
Beogradski centar za osobe sa invaliditetom u okviru programa „Naše ruke – naša reč" organizovao je ekološku radionicu u Nautičkom selu Biser, Boljevcima i Bojčinskoj šumi. Tema ove ekološke radionice je Eko turizam i pristupačnost prirodnih resursa Obrenovca i okoline, osobama sa invaliditetom i gluvim i nagluvim osobama. Projekat je realizovan u okviru saradnje sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Predsednik Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom Goran Šehović  je naglasio da se projekat „Naše ruke – naša reč" širi i van Obrenovca, na susedne opštine Surčin i Mladenovac. U planu je da se i u tim opštinama postavi indukcioni sistem za pojačanje zvučnog signala kako bi se što više pružila pomoć gluvim i nagluvim osobama. Takođe je u planu i održavanje Javnog časa u Mladenovcu.

- Priču iz Obrenovca širimo dalje, cilj nam je dugoročni da sve opštine u Gradu Beogradu imaju pristupačnost, da imaju indukcione petlje, da imaju taktilne table. To je naš cilj i kako smo krenuli nadamo se da ćemo ga ostvariti - rekao je Šehović.

Predstavnici Udruženja gluvih i nagluvih iz Obrenovca predvođeni defektologom Anđelkom Kaljević i predstavnici Udruženja Ratnih vojnih invalida bili su u prilici da upoznaju lepote susedne opštine.

Nakon posete Nautičkom selu, bili su u prilici da posete Stajkovu kuću u Boljevcima selu sa oko 4500 stanovnika Srba i Slovaka, svojevrstan spomenik kulture i tradicije koji svoje posetioce vraća u neka druga vremena. Đorđe Milovanović Stajkov je život Srba i Slovaka uspešno prikazao u svojoj kući kroz stalnu izložbu " Boljevačka kuća sa početka XX veka". Izložba se sastoji od dve sobe, srpske i slovačke, jer se ova dva naroda razlikuju upravo u boji, folkloru i nošnji, a sve ostalo što se može videti je zajedničko, od kuhinje, preko sobe seoskih uspomena, stare štale, šupe za odmor, ambara, stare avlije sa đermom i furunom.

Sledeća destinacija izletnika bio je ribnjak "Bojčinska bara", raj za pecaroše koji se sastoji od tri jezera i predstavlja jedinstvenu oazu tišine ušuškanu u netaknutoj prirodi vojvođanske ravnice.

Ekološka radionica završena je u  Bojčinskoj šumi, oazi prirode, bogatoj florom, faunom i punoj predivnih stabala hrastova, lipe, cera. 

- Još jedno lepo druženje u organizaciji Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom, nadam se i dalje dobroj saradnji i obilaženju još zanimljivih lokacija na ovom području - rekla je Anđelka Kaljević, defektolog.

Projekat  „Naše ruke – naša reč"  osobama sa invaliditetom omogućava socijalizaciju i integraciju u širu društvenu zajednicu kao i prevazilaženje komunikacione barijere u društvu što je potvrđeno i ovom današnjom ekološkom radionicom. 

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE