Obrenovac, 15.12.2018

IZBEGAVANJE ALIMENTACIJE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2018.
I očevi tuže nesavesne majke

Foto:Profimedia
Oko 390.000 parova u Srbiji je razvedeno, najmanje 50.000 mališana bez alimentacije. Prinudna naplata je malo brža od kada postoje javni izvršitelji...

Dejan Veljović iz Smedereva jedan je od očeva koji sami odgajaju decu, a novac za alimentaciju mora da naplati sudskim putem. Njegova bivša nevenčana supruga, sa kojom ne živi već dve godine, na ime obaveza prema 11-godišnjem dečaku duguje, prema sudskoj odluci, 430.000 dinara. Pošto obaveze nije izmirivala dobrovoljno, onim tempom koji je odredio sud, u toku je prinudna naplata od njene plate.

- Sud je odredio da joj se svakog meseca skida četvrtina plate za alimentaciju. Presuda je postala pravosnažna u septembru prošle godine - objašnjava Veljović.

Preduzeće u kojem majka dečaka radi, umesto sudski određenog iznosa, majci je u decembru skinula samo 7.000 dinara sa zarade, što je daleko manje od četvrtine njene plate. Zato se Veljovićev advokat žalio i određeno je prinudno izvršenje, pa je na račun oca pred novogodišnje praznike leglo još 16.000 dinara.

- Ženina plata ne može da bude opterećena iznosom koji je odredio sud, jer već ima kredit od 20.000 dinara, a ukupna zaduženja ne mogu da premaše dve trećine plate. Zato će naplata duga trajati duže, ali će dug ipak biti naplaćen - kaže Veljovićev advokat Vladimir Vujović.

Takođe dodaje da je sudu podnet predlog da se belgijska kompanija novčano kazni zbog nepostupanja po sudskom nalogu o izvršenju.

U Srbiji ima oko 390.000 razvedenih parova, od čega bar polovina ima maloletnu decu, kažu u Udruženju "Tata". Njihove procene pokazuju da minimalno 50.000 mališana ima problem jer roditelji sa kojima ne žive neće da im plaćaju izdržavanje ili ga daju neredovno.

- Broj majki koje ostavljaju decu sa očevima jer odlaze trbuhom za kruhom u porastu je na jugu Srbije - kaže Dejan Višekruna iz Udruženja "Tata". - One idu mahom u inostranstvo, a ostavljeni muževi imaju problem sa alimentacijom.

On objašnjava da je reč o jednoroditeljskim porodicama, a ne samohranim roditeljima, kako se kod nas često govori. Kaže, samohrani su samo oni roditelji kojima je supružnik umro, ili se ne zna ko je otac deteta, ili gde je.

- Situacija sa naplatom alimentacije malo se popravila od kada su u naš sistem pored sudskih uvedeni i javni izvršitelji. Prinudna naplata ide brže kada dug ima od čega da se naplati, ali često dužnik nema nikakve prihode, pa se od izvršenja odustaje - kaže Višekruna.

Pravna sredstva

U smederevskom Osnovnom sudu ne mogu da komentarišu slučaj Veljovića, jer je u postupcima u vezi sa porodičnim odnosima javnost isključena. Ipak, Dragan Rogan, predsednik suda, kaže da Veljović, ako misli da postoje propusti u radu suda, može da iskoristi pravna sredstva predviđena Zakonom o izvršenju i obezbeđenju ili o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE