Obrenovac, 31.05.2020

I dalje vozite sa starom, papirnom dozvolom?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 17.06.2017.
U velikom ste problemu!

Foto:RAS Srbija


´╗┐

Procene su da do 10. juna, kada je istekao rok, stare voza─Źke dozvole nije na vreme zamenilo oko 300.000 gra─Ĺana Srbije. Oni koji ina─Źe ne voze, ve─ç samo puko poseduju ovaj dokument ne moraju ni da vade novu, dok bi aktivni za volanom trebalo br┼że-bolje da završe sa formalnoš─çu, u suprotnom, to mo┼że mnogo da ih košta.

U MUP-u za sada nisu mogli da nam ka┼żu da li su nekoga ve─ç kaznili jer vozi sa starom, papirnom dozvolom, ali su nam rekli da ne─çe sprovditi namenske akcije tim povodom, ve─ç redovne kontrole, pa koga uhvate, uhvate. Ali, gledanja kroz prste zbog vaše zaboravnosti ne─çe biti.

 

- Policijski slu┼żbenici saobra─çajne policije, ukoliko u redovnoj kontroli u─Źesnika u saobra─çaju zateknu voza─Źa kome je istekao rok va┼żenja voza─Źke dozvole, preduze─çe aktivnosti na dokumentovanju i procesuiranju u─Źinioca tog prekršaja - rekli su iz MUP-a za "Blic".

Udar na nov─Źanik i bodove

Kazne za one koji su se sa papirnim dozvolama upustili u saobra─çaj su nov─Źane, od 6 do 20.000 dinara, plus dva kaznena poena ako je prošlo manje od šest meseci od dana kada je dozvola istekla. Ukoliko je du┼żi period, kazna je od 15 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom, objasnio je predstavnik Uprave saobra─çajne policije Aleksandar Radenkovi─ç za RTS.

Potvrda ne va┼żi u inostranstvu

Zato vam je bolje da što pre podnesete zahtev, fizi─Źki ili preko interneta, jer ─çete tako dobiti potvrdu kojom mo┼żete da vozite po Srbiji. Za put u inostrastvo, ipak, treba─çe vam dozvola, jer ovaj papir tamo ne va┼żi.

Kako najbr┼że do nove dozvole

Oni koji izbegavaju šaltere u širokom luku, bolje bi bilo da su potkrepljeni dobrim ra─Źunarskim veštinama.Prvi na─Źin podnošenja zahteva za izdavanje je "starinski", odlaskom u policijsku stanicu, u tom slu─Źaju na šalteru treba da bude prilo┼żena stara dozvola i ukoliko imate biometrijska dokumenta. Popunjava se jedan obrazac, a dozvola je gotova za sedam dana.

Oni koji nemaju mogu─çnost ili im je tako lakše, imaju i drugu opciju, sa svog ra─Źunara, preko "e-Uprave", za šta je neophodna ─Źipovana li─Źna karta, a koja je procedura kojoj je mogu─çe pristupiti preko pretra┼żiva─Źa "Internet Explorer", šta je sve za nju potrebno i korake do detalja, ali i koja su ograni─Źenja ovog metoda pro─Źitajte OVDE. Malo je komplikovano, ali... šta se mora, mora se.

Koliko to košta

Naknada za troškove izrade voza─Źke dozvole je 255 dinara, toj sumi treba dodati i naknadu za izdavanje voza─Źke dozvole od 621 dinar, kao i Republi─Źku administrativnu taksu od 700 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE