Obrenovac, 17.06.2019

I dalje vozite sa starom, papirnom dozvolom?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 17.06.2017.
U velikom ste problemu!

Foto:RAS Srbija
Procene su da do 10. juna, kada je istekao rok, stare vozačke dozvole nije na vreme zamenilo oko 300.000 građana Srbije. Oni koji inače ne voze, već samo puko poseduju ovaj dokument ne moraju ni da vade novu, dok bi aktivni za volanom trebalo brže-bolje da završe sa formalnošću, u suprotnom, to može mnogo da ih košta.

U MUP-u za sada nisu mogli da nam kažu da li su nekoga već kaznili jer vozi sa starom, papirnom dozvolom, ali su nam rekli da neće sprovditi namenske akcije tim povodom, već redovne kontrole, pa koga uhvate, uhvate. Ali, gledanja kroz prste zbog vaše zaboravnosti neće biti.

 

- Policijski službenici saobraćajne policije, ukoliko u redovnoj kontroli učesnika u saobraćaju zateknu vozača kome je istekao rok važenja vozačke dozvole, preduzeće aktivnosti na dokumentovanju i procesuiranju učinioca tog prekršaja - rekli su iz MUP-a za "Blic".

Udar na novčanik i bodove

Kazne za one koji su se sa papirnim dozvolama upustili u saobraćaj su novčane, od 6 do 20.000 dinara, plus dva kaznena poena ako je prošlo manje od šest meseci od dana kada je dozvola istekla. Ukoliko je duži period, kazna je od 15 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom, objasnio je predstavnik Uprave saobraćajne policije Aleksandar Radenković za RTS.

Potvrda ne važi u inostranstvu

Zato vam je bolje da što pre podnesete zahtev, fizički ili preko interneta, jer ćete tako dobiti potvrdu kojom možete da vozite po Srbiji. Za put u inostrastvo, ipak, trebaće vam dozvola, jer ovaj papir tamo ne važi.

Kako najbrže do nove dozvole

Oni koji izbegavaju šaltere u širokom luku, bolje bi bilo da su potkrepljeni dobrim računarskim veštinama.Prvi način podnošenja zahteva za izdavanje je "starinski", odlaskom u policijsku stanicu, u tom slučaju na šalteru treba da bude priložena stara dozvola i ukoliko imate biometrijska dokumenta. Popunjava se jedan obrazac, a dozvola je gotova za sedam dana.

Oni koji nemaju mogućnost ili im je tako lakše, imaju i drugu opciju, sa svog računara, preko "e-Uprave", za šta je neophodna čipovana lična karta, a koja je procedura kojoj je moguće pristupiti preko pretraživača "Internet Explorer", šta je sve za nju potrebno i korake do detalja, ali i koja su ograničenja ovog metoda pročitajte OVDE. Malo je komplikovano, ali... šta se mora, mora se.

Koliko to košta

Naknada za troškove izrade vozačke dozvole je 255 dinara, toj sumi treba dodati i naknadu za izdavanje vozačke dozvole od 621 dinar, kao i Republičku administrativnu taksu od 700 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE