Obrenovac, 24.05.2019

KOME SE DIVI OMLADINA U SRBIJI U POSLEDNJIH 30 GODINA


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2018.
Ovo su idoli naše dece!

Foto:Printscreen
Političari su devedesetih bili popularniji nego danas, umetnici i naučnici „ispod cenzusa“, prednjače ličnosti iz šou biznisa.

Sport, pa red zabave, koju smenjuje politika, pa ponovo sport, zabava, estrada i tek poneko iz sveta umetnosti, ukratko bi bila lista idola mladih u poslednjih 30 godina u Srbiji.

Ovo pokazuju rezultati istraživanja Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu objavljenih tokom poslednje tri decenije, a u kojem su učestvovali tinejdžeri od 14 do 18 godina, prenosi beogradski nedeljnik „Ekspres“.

Zanimljivo je, kako navodi Ivana Stepanović Ilić, direktorka Instituta za psihologiju i jedan od autora istraživanja, da poslednje podaci, u kojem su mladi kao svog idola izabrali Novaka Đokovića, govore da omladina bira svoje idole prema ostvarenom profesionalnom uspehu, a ne prema zarađenom novcu.

"Uglavnom navode da je neko dobar sportista, da je dobio mnoga priznanja, da ima vrhunske rezultate ili da je neko dobar glumac. Profesionalni uspeh ne povezuju toliko često sa bogatstvom, koje smo odvojili kao kategoriju", kaže ona i dodaje da mladi dosta cene i humanitarni rad.

Zanimljivo je, prema rezultatima istraživanja, da su idoli iz sveta nauke i umetnosti među mladima u Srbiji bili popularni 1995. godine, dok danas uzor u umnim ljudima i umetničkim dušama nalazi tek tri odsto njih.

Naravno, šou biznis je uvek bio neprikosnoven i idoli iz te oblasti su uvek bili popularni, bez obzira na to da li su u pitanju glumci, pevači ili televizijske zvezde, a u poslednje vreme to su jutjuberi i blogeri.

Ivana Stepanović Ilić još kaže da su političari, na primer, devedesetih bili popularniji nego danas, što možda nije tako loše. 


Podaci govore i da su se prvi put u istraživanju 2015. godine kao idoli tinejdžera pojavili i „preduzetnici“, a kao idole navodili su najbogatije ljude sveta - Bila Gejtsa, Marka Zakerberga i pokojnog Stiva Džobsa. Od domaćih „preduzetnika“, idoli te godine su bili Miroslav Mišković, Milan Beko i Dragan Đilas. 

O tome zašto su ljudi iz šou biznisa konstantno idoli mladih, Ivana Stepanović Ilić kaže:

"Fizički izgled kao razlog najviše navode devojčice, koje se dive izgledu, na primer, određene pevačice. One, doduše, smatraju i da te osobe dobro pevaju, ali to je već druga stvar. To je, doduše, i doba kada se mladi najviše bave svojim fizičkim izgledom, to im je važno, naročito devojčicama", navela je ona.

Kako su se menjali uzori u procentima

Šou biznis 32% 36% 52% 45% 
Sport 9% , 9% , 34%, 43%
Nauka i umetnost: 24%, 23%, 3%, 3%
Političari i vladari: 16%, 15%, 5,5% 3%

Idoli 1988. 

1. Dragan Stojković Piksi
2. Slobodan Milošević
3. Josip Broz Tito
4. Nikola Tesla
5. Bora Đorđević

Idoli 1994.

1. Nikola Tesla 
2. Sindi Kraford 
3. Madona 
4. Bora Đorđević 
5. Josip Broz Tito

Idoli 2009.

1. Anđelina Žoli
2. Svetlana Ražnatović
3. Ana Ivanović 
4. Novak Đoković
5. Vlade Divac

Idoli 2017.

1. Novak Đoković
2. Kristijano Ronaldo
3. Lionel Mesi
4. Bil Gejts
5. Zorana Jovanović

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE