Obrenovac, 28.05.2020

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU!


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 19.07.2018.
Jedna od omiljenih dečjih igračaka OPASNA JE PO ZDRAVLJE, a u Srbiju se uvoze BEZ IKAKVE KONTROLE!

Foto:Printscreen
Jedna od omiljenih igračaka mališana, „ljigavac“ ili popularni „slajm“, opasna je po zdravlje dece jer neretko sadrži opasnu hemikaliju bor u nedozvoljenoj količini.

Osim industrijske, i igračka napravljena u domaćoj radinosti po uputstvima koje možete pronaći na „jutjubu“ nije bezbedna jer sadrži boraks, koji je napravljen od bora.

Kako je pokazala analiza koja je uznemirila mnoge roditelje u Velikoj Britaniji, u osam od 11 uzoraka „ljigavaca“ pronađen je veći nivo bora od dozvoljenog. Ova hemikalija se inače koristi da bi igračka bila lepljiva. Testovi su pokazali da je u jednom od „ljigavaca“ nivo bora bio veći čak četiri puta od dozvoljene količine koju propisuju standardi EU, stoga su nadležni upozorili roditelje da dobro paze gde i šta kupuju deci.

Visoke količine bora kod mališana mogu da izazovu upalu kože i iritaciju, dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve, čak i depresiju. Takođe mogu da utiču na plodnost ili oštete plod u stomaku majke, navodi Evropska komisija. U konkretnom slučaju, količina bora u osam uzoraka „ljigavaca“ prelazila je bezbedni limit od 300 mg/kg.

U Srbiju se igračke uvoze bez ikakve kontrole tržišne inspekcije i Ministarstva zdravlja, a do sada niko nije radio istraživanje o tome šta se trenutno nalazi na policama prodavnica igračaka.

Istraživanja o štetnosti bora su obavljena na životinjama, a mnoge stvari sa životinja se prenose na ljude, mada to ne mora da bude uvek tako, smatra Dragan Joksović, toksikolog.

- Roditelji bi trebalo da vode računa šta kupuju i treba ih upozoriti da takve igračke odstrane i ne daju ih deci, ali neće deci biti ništa ako se nakratko igraju, recimo mesec dana - smatra dr Joksović.

U Centru za zaštitu potrošača se trude da budu u toku sa istraživanjima u Evropskoj uniji.
- Roditelji treba da obrate pažnju da li na kutiji igračaka stoji oznaka CE, što znači da su prošle kontrolu direktiva Evropske unije. Većina igračaka koje dolaze iz Kine sadrže toksične boje i olovo i mogu da naruše zdravlje deteta - rekla je Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača.

Cena „ljigavca“ (dinari)

Kineska prodavnica 50-80

Renomirane radnje 320-2.800

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE