Obrenovac, 29.01.2020

POČINJE PROVERA


Izvor: B92/Prva,Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2019.
Da li ste prijavili svu imovinu?

Foto:Thinkstock
Država najavljuje Zakon kojim se predviđa porez od čak 75 odsto vrednosti neprijavljene imovine, bez obzira na to da li je stečena legalno ili nelegalno.

Počeo godinu sa hiljadu prijavljenih evra, radio za prosečnu platu, a u decembru iz džepa izvukao pola miliona evra. Hoće li ga poreznici pitati, kako?

Po nacrtu Zakona o poreklu imovine država dobija mehanizam da za svakoga, u svakom trenutku, može da utvrdi kako se obogatio i da li je to nezakonito. Za utvrđivanje stvarne vrednosti imovine nekog sumnjivog lica koristiće se unakrsno preispitivanje, a predviđeno je ispitivanje imovine 10 godina unazad.

I ako se tom proverom prošlosti utvrdi, recimo, milion legalno stečenih, ali neprijavljenih evra, uhvaćeni bi u budžet po tom budućem zakonu trebalo da uplati 750 hiljada evra.

"To je ekstremno velika poreska stopa, pre bi se moglo tumači da je u pitanju kazna. Možda sa tog stanovišta može biti spora da li to tretirati kao porez ili kaznu. Tome treba da pristupe sa dozom opreza tako da ljudi budu uvereni da neće biti selektivne primene propisa", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Na udaru, tvrde nadležni, neće biti samo funkcioneri, političari, estrada, već svi građani.

"Treba krenuti od povezivanja poreske uprave sa katastrom, koji ima odličnu bazu. Prvo proveriti one koji imaju veliku imovinu. Uporediti njihov prijavljen dohodak s porezom na plaćeni dohodak", kaže ekonomista Goran Radosavljević.

O inicijativi za donošenje Zakona o poreklu imovine prvi put smo slušali pre 17 godina. U međuvremenu pojavila se mogućnost unakrsne provere imovine, kao i obaveza javnih funkcionera da prijavljuju prihode. Gde je zapelo?

"Do sada nije bilo političkog konzensusa da se taj zakon donese, a druga stvar je i tehničke prirode. Nije bilo kapaciteta poreske uprave ili državne administracije da se zakon sprovede", zaključuje Radosavljević.

Navodno će u poreskoj upravi biti formirana posebna jedinica koja će se baviti detaljnim pretresom i legalno i nelegalno stečene, a neprijavljene imovine. Ona će to raditi na osnovu svojih podataka, ali i po prijavama građana i informacijama o kojima se priča u javnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE