Obrenovac, 16.02.2019

TREĆINA STUDENATA U SRBIJI PLANIRA DA ODE U INOSTRANSTVO


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.07.2018.
Ciljne zemlje su im Nemačka, SAD, Švajcarska...

Foto:Profimedia
Trećina studenata u Srbiji planira da po završetku studija ode u inostranstvo, pokazala su najnovija istraživanja o migraciji studenata koje je juče predstavila ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Ona je dodala da 90 odsto studenata koji su rešili da napuste zemlju u toj nameri imaju podršku roditelja, a 70 odsto njih ima podršku u zemljama u koje bi otišli.

"Kao razlog za napuštanje Srbije studenti su naveli želju da rade u sopstvenoj struci i zarade više, kako bi obezbedili egzistenciju", rekla je Đukić Dejanović.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 11.000 studenata državnih i privatnih fakulteta. Osim bržog nalaženja posla i bolje zarade, studenti kao razlog za odlazak u inostranstvo navode i visok životni standard i bolju mogućnost profesionalnog napredovanja.

Države u koje bi najradije otišli su Nemačka, SAD, Švajcarska, Austrija i Norveška.

"Visoko interesovanje studenata za ovo istraživanje i njihova spremnost da usred ispitnog roka izdvoje vreme i odgovore na zahtevan upitnik pokazuje da oni nisu samo nemi posmatrači dešavanja u društvu, već da žele aktivno da učestvuju u kreiranju svoje budućnosti", naglasila je ministarka.

Ona je ukazala da će istraživanje najviše pomoći Ministarstvu prosvete u kreiranju buduće upisne politike na fakultetima.

Pomoćnik ministra prosvete Bojan Tubić naglasio je da je u ministarstvu u toku izrada Strategije visokog obrazovanja do 2030. godine i da će težište biti na reformi visoko-školskog obrazovanja i njegovog upodobljavanja sa potrebama tržišta rada.

Dodao je i da je jedan od važnih pokazatelja istraživanja pitanje zbog čega studenti žele da napuste zemlju i šta država može da učini kako bi oni ostali.

"Moramo da razvijamo one smerove i one studijske programe koji su atraktivni. Nećemo ići na gašenje onih koji nisu u fokusu, ali će biti manje zastupljeni i država će opredeliti manje budžetskih mesta za te studente i programe", rekao je Tubić.

Slavica Đukić Dejanović posetila je Ekonomski fakultet u Subotici i predstavila rezultate Istraživanja o migraciji studenata, na obeležavanju godinu dana rada Vlade Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE