Obrenovac, 21.09.2019

Srbija sko─Źila za tri mesta na globalnoj listi inovativnosti


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.06.2017.
Srbija je zauzela 62. poziciju na godišnjoj rang listi 'Globalni indeks inovativnosti za 2017. godinu' (GII), što je za tri mesta bolje u odnosu na prošlu godinu

Foto:Tanjug


´╗┐

Na toj listi Ujedinjenih nacija (UN), koja rangira 128 zemalja sveta, Srbija je ostvarila napredak u odnosu na prošlogodišnje 65. mesto, dok je me─Ĺu sedam glavnih kriterijuma za ocenjivanje, najbolje ocenjena oblast institucija (50. mesto), a najslabije sofisticiranost tr┼żišta (99. mesto).

U oblasti znanja i tehnološkog autputa zauzima 53. mesto, a u podru─Źju ljudskog kapitala i istra┼żivanja zauzela je 54. poziciju.

Švajcarska je u 2017. ponovo najinovativnija zemlja na svetu, a za njom slede Švedska, Holandija, SAD, Britanija, Danska, Singapur, Finska, Nema─Źka i Irska.

Tr┼żišta u razvoju se, kako je pokazalo istra┼żivanje, pribli┼żavaju najinovativnijim dr┼żavama u svetu, iako zapadne zemlje, predvo─Ĺene Švajcarskom, još uvek zauzimaju vode─ça mesta.

Na toj rang listi, Kina se popela za tri pozicije na 22. mesto, što je znatno ispred drugih zemalja u razvoju.

"Švajcarska je ponovo osvojila zlatnu medalju, i to sedmu godinu zaredom, što je stvarno neverovatan rezultat", izjavio Fransis Gari, direktor UN-ove Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) na konferenciji za novinare.

U izradi rang liste u─Źestvuju WIPO i dve poslovne škole - INSEAD i D┼Żonson Koled┼ż ov Biznis pri Univerzitetu Kornel.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE