Obrenovac, 22.08.2019

INSPEKCIJSKI NADZORI URODILI PLODOM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.10.2018.
Za 10.400 radnika stalni radni odnos, 40 odsto manje 'na crno'

Foto:Thinkstock
Tokom ove godine u Srbiji je otkriveno oko 12.500 radnika na crno, što je za 40 odsto manje u odnosu na isti period lane.

Broj inspekcijskih nadzora je značajno povećan.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je to pokazatelj da je Srbija na pravom putu da iskoreni rad na crno i ističe da je dobrim rezultatima doprinela i kampanja "Reci ne radu na crnom", u okviru koje građani putem besplatne telefonske linije mogu prijaviti neregularnosti na radu.

"Imamo 43 odsto inspekcijskih nadzora više u odnosu na prošlu godinu i isto toliko odsto manje radnika na crno", istakao je Đorđević na radionici u okviru projekta "Reci ne radu na crnom", čiji je cilj suzbijanje nelegalnog rada.

On je istakao da će inspektorat i ministarstvo nastaviti transparentan rad u toj oblasti, kao i da će objavljivati crne liste poslodavaca koji prave nelojalnu konkurenciju i radnicima uskraćuju pravo na penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje, a državi pravo da ubira porez.

Đorđević smatra da je veliki broj radnika na crno posledica prethodnih loših politika u toj oblasti i ističe da je prošle godine izmenjen član zakona koji je dozvoljavao poslodavcu rok od tri dana da prijavi radnika, što su mnogi koristili i to činili tek kada dođe inspekcija, bez ikakvih posledica.

Dodaje i da će se Zakon o radu ponovo menjati, kao i da će ove i narednih godina biti promenjeni i drugi zakoni, koji će uticati na poboljšanje uslova rada.

Navodeći da je ove godine 250 inspektora obavilo 51.600 inspekcija, ministar je rekao da je potrebno zaposliti još inspektora i omogućiti im još bolje uslove za rad.

On je zahvalio norveškoj vladi, koja je finansijski pomogla projekat u vrednosti od 300.000 evra, ističući da će Srbija nastaviti da sledi najbolje primere u svetu, poput skandinavskih zemalja.

"Naš zadatak je da gradimo normalnu državu, po meri građana, sa nultom tolerancijom na kršenje zakona", rekao je Đorđevih i istakao da će Srbija uskoro biti u EU, rame uz rame sa drugim državama.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović istakao je da je ove godine znatno povećan broj inspekcijskih nadzora u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna u otkrivanju radnika na crno.

Prošle godine pronađeno je 22.000 radnika na crno, a ove godine je otkriveno više od 12.500 radnika, dok je oko 10.400 je zasnovalo stalni radni odnos, ističe Đurović.

"To je jedno preduzeće od 10.400 radnika koje je zasnovalo stalni radni odnos, čime je poboljšano i stanje u budžetu Srbije", rekao je Đurović.

On je istakao i da inspektorat radi na poboljšanju uslova za rad i za bezbednost radnika i da je podneto 19 krivičnih prijava nakon smrtnih ili teških povreda na radu.

Ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad rekao je da je rad na crno veoma loš za društvo, budući da su državi potrebni prihodi, a radnicima lojalna konkurencija i socijalna prava.

"Norveški sistem je izgrađen na tome da svi poštuju zakone. Zato i možemo da investiramo i zato i imamo visoki standard, što je potrebno i Srbiji. Nadamo se da ćemo ovim projektom to i ispuniti", rekao je Bjornstad.

Ambasador je rekao da je saglasan sa ministrom da Srbija ne treba da ispunjava samo minimalne uslove za pristup EU, već da treba da postavlja više standarde, što građani, kaže, i zaslužuju.

Na radionici u okviru projekta "Reci ne radu na crnom", koji traje od marta ove godine, dodeljeno je 266 laptopova ispektorima za rad.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE